Biznis
18.08.2023. 07:05
R.E.

Da li ste iznenađeni?

Koji su automobili najpopularniji među Srbima

Automobil
Izvor: Shutterstock

Različiti tipovi karoserija automobila odražavaju različite potrebe. Neki vozači preferiraju male hečbek automobile, dok drugi biraju prostranije opcije poput karavana ili SUV vozila.

Istraživanje sprovedeno u Srbiji od strane automobilske kompanije carVertical otkriva da Srbi preferiraju hečbek automobile u odnosu na druge tipove karoserija vozila.

Udeo SUV vozila raste

Hečbek je najpopularniji tip karoserije automobila u Srbiji (čini 37,4 odsto svih provera istorije vozila koje je carVertical obavio u 2023. godini), što je pad u odnosu na 37,5 odsto u 2022. godini.

Popularnost SUV vozila je porasla sa 13,1 odsto prošle godine na 19,4 odsto ove godine, postajući drugi najpopularniji tip karoserije automobila. Iako su karavani treći najpopularniji tip karoserije u Srbiji, njihov udeo je opao sa 21,7 odsto u 2022. na 17,4 odsto u 2023. godini.

"Gotovo svaka peta provera istorije vozila u Srbiji odnosila se na SUV ove godine. To je globalni trend: karavani i limuzine postaju manje popularni, dok popularnost SUV i MPV vozila raste", kaže Matas Buzelis, automobilski stručnjak iz carVertical-a.

Limuzine su zabilježile najveći pad

"Možda je glavni razlog zašto vozači napuštaju limuzine to što nisu praktične za gradske vozače. Veći automobili sa malim prtljažnikom nisu nešto što ljudi žele za svakodnevnu upotrebu. Karavani takođe postaju manje popularni u Srbiji i drugim evropskim tržištima", objašnjava Buzelis.
 

Prema Buzelisu, nije važno koji tip automobila kupci odaberu sve dok ne preskoče korake u procesu kupovine, uključujući obavljanje test vožnje, proveru fizičkog stanja u radionici i izvršavanje provere istorije vozila. Izveštaji o istoriji otkrivaju zabeležene štete na vozilu i manipulaciju kilometražom, pomažući u filtriranju loših izbora pre nego što ulože vreme i novac u fizičke preglede i test vožnje.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Koji automobili se najviše kradu u Nemačkoj
krađa, lopov

Zanimljivo

19.07.2023. 16:15

Koji automobili se najviše kradu u Nemačkoj

U Nemačkoj je prošle godine ukradeno 14.600 automobila, za skoro petinu više nego prethodne, saopštila je Savezna kriminalistička policija BKA.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
10°C
02.03.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve