Život
14.07.2023. 07:00
R.E./ dpa

Nemačka

Koji automobil je tiši - električni ili standardni? Iznenadiće vas odgovor...

1
Izvor: Shutterstock

Automobili u Nemačkoj su sve tiši. Upoređujući vozila 2018. i 2022. prosečna glasnoća buke koju prave je pala sa 70 na 67,7 decibela, prema Saveznoj upravi za automobilski saobraćaj.

Smanjenje zvuči skromno, ali većina stručnjaka računa da pad od pet decibela čini da ljudi buku doživljavaju upola manje glasnom. Za subjektivnu percepciju su 2,3 decibela manje prilično velika razlika.

Električni automobili, što je možda iznenađenje, nisu napravili neku razliku što se tiče buke, za razliku od doprinosa koji daju smanjenju štetnih gasova.

Naime, e-automobili nisu tako tihi u zvaničnim merenjima kao što se očekivalo. Potpuno električni Tesla, na primer, jedan je od bučnijih u statistici i definitivno iznad proseka.

Šta su razlozi? Kao prvo električni automobil nema menjač, podsetio je Mihael Ebert iz kompanije za tehničke preglede Tuv sud (Tüv Süd). "Zato ubrzavaju izuzetno snažno – što mnogo povećava buku guma, čak i ako sam motor nije tako glasan."

Pored toga, postoje posebne karakteristike postupka merenja. E-automobili su mnogo teži od automobila sa unutrašnjim sagorevanjem, piše "dpa".

Što je automobil snažniji u odnosu na svoju težinu, veća je verovatnoća da će tokom testa biti ubačena veća brzina – a ubrzanje u petoj brzini je mnogo tiše od motora koji buči u drugoj brzini.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Proizvođači automobila u trci za litijumom
automobili

"Zlato 21. veka“

08.07.2023. 19:15

Proizvođači automobila u trci za litijumom

U želji da izbegnu dalje zaostajanje za "Teslom“ i kineskim automobilskim kompanijama, mnoge automobilske kompanije počinju da zaobilaze tradicionalne dobavljače i ulažu milijarde dolara u poslovanje sa kompanijama za iskopavanje litijuma.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
14.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve