Biznis
25.05.2022. 14:35
Beta

Dogovoreno

Mađarska ustupa Srbiji deo kapaciteta za skladištenje gasa

Gas
Izvor: Shutterstock

Ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto saopštio je u Budimpešti, nakon sastanka sa ministrom finansija Sinišom Malim, da će njegova zemlja pružiti Srbiji mogućnost da koristi deo njenih kapacitet za skladištenje gasa.

 

"Mi imamo više od šest milijardi kubnih metara kapaciteta za skladištenje prirodnog gasa i jedan deo toga ćemo prepustiti Srbiji, radi obezbeđivanja dovoljne količine gasa za zimski period... Ja sam uveren da ćemo vrlo brzo potpisati sporazume na osnovu današnjih pregovora", rekao je Sijarto.

On je naveo da je bezbednost snabdevanja energijom "praktično pitanje", a ne "ideološka fraza", i da su Mađarska i Srbija zbog toga napravile dogovor. "Garantujemo jedno drugom tranzitne linije za transport energenata", rekao je Sijarto.

Sijarto je rekao da su se Srbija i Mađarska dogovorile oko povezivanja mreže za snabdevanje električnom energijom i da će taj projekat zahtevati šest do osam godina. "Ali to na duge staze za obe zemlje otvara mogućnost da se na polju električne energije obezbeđuju i razmenjuju još veći kapaciteti", izjavio je. 

U vezi sa ratom u Ukrajini i mogućim embargom u EU na uvoz ruske nafte, Sijarto je rekao da Mađarska neće za embargo sve dok to dovodi u opasnost snabdevanje Mađarske naftom i da ove nedelje ne očekuje dogovor u vezi s tim.

"EU treba da pruži rešenje za taj naš problem i posle tog rešenja možemo da govorimo i razgovaramo o eventualnim sankcijama. Mislim da ove nedelje ne možemo da očekujemo da se donese takva odluka u EU, u Briselu, i zbog toga smo rekli da o tome ne govorimo ni iduće nedelje na susretima Evropskog saveta", naveo je Sijarto.

On je dodao da zatvaranje tranzitnih linija, bilo da se radi o tranzitu gasa ili o tranzitu nafte, ugrožava jedinstvo i bezbednost Evrope, i da će zato Srbija i Mađarska jedna drugoj obezbediti nesmetan tranzit energenata.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Grčka ima plan ako ne bude ruskog gasa
gas

Restrikcije

22.05.2022. 19:43

Grčka ima plan ako ne bude ruskog gasa

Vlada Grčke priprema plan za vanredne situacije za uštedu električne i druge energije u slučaju potpunog i dužeg prekida isporuke ruskog gasa, objavio je atinski list "Ta Nea".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
-4°C
04.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve