Biznis
03.08.2022. 19:20
R. E.

Odšteta

Malo pravde za žrtve zavisnosti

Zavisnost, tablete, droga
Izvor: Shutterstock

Kompanija "Teva“, proizvođač lekova, objavila je da će isplatiti odštetu u vrednosti od 4,3 milijarde dolara za svoje učešće u epidemiji zavisnosti od opijata.

Ovu kompaniju optužilo je više saveznih država da je davala odobrenja za korišćenje lekova poput aktika i fentora (opijata koji se dobijaju na recept pri tretiranju pacijenata koji boluju od kancera) čak i za one koji nisu imali kancer.

Takođe, terete se da su umanjivali potencijal rizika od zavisnosti u svojim izveštajima, kao i da su sugerisali doktorima da nastave sa povećavanjem doza kod pacijenata kojima to nije bilo potrebno.

Nagodba od više milijardi dolara biće isplaćena u roku od 13 godina, a većina novca ide u borbu protiv epidemije zavisnosti od opijata. Sporazum uključuje davanje naloksona do 1,2 milijarde dolara, leka koji eliminiše predoziranje, besplatno, onima koji se bore sa zavisnošću.

"Iako sporazum neće uključivati priznavanje kršenja zakona, našoj kompaniji je u najboljem interesu da ovi slučajevi ostanu iza nas da bismo se mogli posvetiti pacijentima koje svakodnevno služimo“, piše u izjavi kompanije "Teva“.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Od drogiranja do samoubistva: Šta gledaju mladi na internetu
Internet

Srbija

04.06.2022. 15:20

Od drogiranja do samoubistva: Šta gledaju mladi na internetu

Istraživanje Unicefa, rađeno pre pandemije, pokazuje da skoro 90 odsto dece od devet do 17 godina u Srbiji koristi internet svakodnevno. Više od 60 odsto najmlađih svakodnevno pristupa internetu sa svog telefona. I skoro svi stariji učenici rade to isto.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
10°C
02.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve