Scena
07.07.2022. 23:20
Silvana Hadži-Đokić

Preporuka za čitanje

Kako izgleda bolest zavisnosti: Priča iz prve ruke

Depresija
Izvor: Shutterstock

Predstavljamo vam roman Hjuberta Selbija: "Rekvijem za snove“.

Hjubert Selbi, rođen 1928. godine u Njujorku, u svom prvom romanu "Poslednje skretanje za Bruklin“ prikazao je tamnu stranu američkog gradskog života i odmah se našao na meti optužbi za opscenost, kako u Americi tako i u Evropi. Ipak je na kalendaru bila 1964. godina, nekoliko meseci nakon ubistva predsednika.

Njegove teme, čije je izvorište sirovi život, jednostavno nisu bile prigodne. Kritike ga nisu obeshrabrile, nastavio je u istom stilu, napisavši romane "Soba“, "Demon“ i "Rekvijem za snove“. Počev od 1983. više od dvadeset godina radio je na Univerzitetu u Južnoj Kaliforniji kao profesor kreativnog pisanja.

Po njegovom prvencu i globalnom bestseleru "Rekvijem za snove“ snimljeni su i filmovi, ali mnogo ćete pogrešiti ako preskočite čitanje Selbijevih romana, koji kao da nisu pisani olovkom nego srcem.

Sam Selbi se borio sa bolešću zavisnosti veći deo života, koju je "zaradio“ kao pacijent. Pošto je koristio analgetike zbog ozbiljnih zdravstvenih problema sa plućima i rebrima u mladosti (imao je tuberkulozu, izvađeno mu je deset rebara, jedno plućno krilo mu je kolabiralo, deo drugog je izvađen. Bezbroj zdravstvenih komplikacija, kako govori u jednom svom intervjuu.) Postao je zavisnik. On čitaocu govori iz iskustva. U njegovom mastilu više je krvi i znoja, nego u bokserskom ringu.

Njegovi književni uzori su Sarojan, Isak Babelj, Flober, Ford Medoks Ford. Ono što karakteriše svaku njegovu priču je atmosfera, glavna emocija koja lebdi kao duh iznad vode. Verodostojnost.

Šta je rekvijem? Posmrtna misa, služba najsličnija pravoslavnom opelu. Zašto onda nisam dala drugi naslov tekstu, nego onaj koji je pripisan farisejima u Bibliji: "Okrečeni grobovi.“ Selbijevi junaci nisu poput drevnih sveštenika dvolični, oni samo kreću stranputicom, pravo u ponor, jer misle da mogu lako i brzo da se izvuku iz klopke svojih iluzija, snova i nadanja.

Da li će simpatična udovica Sara Goldfarb, uspeti da oslabi snagom volje i na osnovu knjige o dijeti koju je posudila iz lokalne biblioteke, kako bi učestvovala u popularnom TV kvizu, ušavši u crvenu haljinu koju je nosila za bar micvu svog jedinca Harija i obuje zlatne cipele koje su decenijama čamile zaboravljene?

Da li će sredovečna Sara uspeti da desetkuje svoju zavisnost od hrane i TV-a snagom volje? Ili će možda, što je mnogo predvidljivije, jednu zavisnost da zameni drugom? Čokoladne bombone i velike bifteke – kuvanim jajima i nezačinjenom salatom ili tabletama za mršavljenje?

Njen sin Hari, bruklinski Jevrejin, ima najboljeg prijatelja crnca Tajrona Sija Lava, koji su zbog različite boje kože bezbedni da se druže i prave kombinacije u gradu koji nikada ne spava. Ali, čim zađu u američku provinciju, osetiće rasnu mržnju na svojoj koži koja se kosi sa svim zakonima humanosti.

Harijeva devojka Marion nekada je putovala po evropskim muzejima, crtala, studirala umetnost i bavila se slikarstvom. Svoj raskošni talenat bacila je lavovima. Da bi, poput svih ostalih, mogla da služi jedinog gospodara – drogu, bestijalnu i superiornu. Zbog koje je, kao svi likovi ovog romana, izgubila ljudskost, iskrenost i ljubav koja se iz nje prelivala, a onda naglo presušila.

Da li će Selbijevi junaci ostvariti svoje snove? Ili su gubitnici? Sudeći po naslovu romana, teško. Ljudski snovi biće zakopani i bez plastičnih kesa koje koriste za leševe. A hoće li ljudi preživeti, junaci "Rekvijema za snove“, pročitajte sami i vidite po koju cenu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Rumena Bužarovska - spisateljica zbog koje nastaje gužva u knjižari
rumena bužarovksa

Intervju

13.03.2022. 14:05

Rumena Bužarovska - spisateljica zbog koje nastaje gužva u knjižari

Danas gotovo nestvarno zvuči da su sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka u našoj državi pesnici bili među najpopularnijim javnim ličnostima. Matija Bećković, Mika Antić, Desanka Maksimović, Mira Alečković... Da je to moguće i danas, u eri interneta, kompjutera, TikTok-a, dokazala je Rumena Bužarovska.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
35°C
12.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve