Biznis
01.11.2021. 14:28
Tanjug

Izmena zakona

Manji porez za automobile starije od pet godina

Automobil
Izvor: Shutterstock

Ministarstvo finansija predalo je Vladi Srbije predlog izmena i dopuna Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara, kako bi se umanjilo poresko opterećenje na putnička vozila stara od pet do 20 godina, saopšteno je iz ministarstva.

Za vozila starosti preko dvadeset godina dodatno umanjenje nije predloženo, jer se za ta vozila i sada plaća 20 odsto od propisanog iznosa poreza.

Takođe, dodatno umanjenje kod oporezivanja ovih vozila moglo bi se smatrati podsticajem za njihovu nabavku, što nije prihvatljivo sa stanovišta bezbednosti saobraćaja na putevima i unapređenja zaštite životne sredine.

Saopšteno je da je resorno ministarstvo napravilo Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara, imajući u vidu da se tržišna vrednost putničkih vozila radne zapremine motora preko 2000 cm kubnih brže umanjuje po osnovu starosti u odnosu na ostala motorna vozila.

S tim u vezi, ukazala se potreba da se doslednije sprovede ustavni princip oporezivanja kada je u pitanju porez na upotrebu mtornih vozila, srazmerno ekonomskoj moći obveznika, navedeno je u saopštenju Ministarstva finansija.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Savet vozačima: "Stavite zimske gume"
Gume

Jovica Mitić

28.10.2021. 14:47

Savet vozačima: "Stavite zimske gume"

Jovica Mitić, iz Auto-moto saveza Srbije, posavetovao je vozače da na svoja vozila stave zimske pneumatike i pre 1. novembra, kada ih zakon obavezuje na to.
Close
Vremenska prognoza
mist
10°C
05.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve