Život
28.10.2021. 14:47
Tanjug

Jovica Mitić

Savet vozačima: "Stavite zimske gume"

Gume
Izvor: Shutterstock

Jovica Mitić, iz Auto-moto saveza Srbije, posavetovao je vozače da na svoja vozila stave zimske pneumatike i pre 1. novembra, kada ih zakon obavezuje na to.

"Kada su ovakve vremenske prilike, kada u jutarnjim i večernjim satima ima magle, kada su kolovozi vlažni, a temperature oko nultog podeljka što je pogodno za stvaranje poledice, ne bi bilo loše da vozači odmah namontiraju zimske gume, jer će njihova vožnja biti bezbednija sa zimskim pneumaticima u tim vremenskim uslovima", rekao je Mitić za Tanjug.

Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja, vozači su dužni da od 1. novembra do 1. aprila, ukoliko ima snega, leda ili poledice na kolovozu, imaju sve četiri zimska pneumatika, a van naseljenog mesta da u gepeku imaju i uređaje za povećanje trakcije (lance za sneg).

Mitić kaže da su vozači u našoj zemlji odgovorni i da preko 80 odsto njih koristi zimske gume, a kada su sneg i poledica, ističe, oko 99 odsto njih koristi zimske pneumatike.

"Moj savet vozačima je da koriste zimske pneumatike, jer će njihova bezbednost sigurno biti mnogo veća", poručio je Mitić.
 

On objašnjava da je sam sastav letnjih guma drugačiji od zimskih, te da pneumataci drugačije prijanjaju na asfaltnu podlogu.

"Samim tim, drugačije se ponašaju prilikom vožnje, trag kočenja i stabilnost vozila su drugačiji, a samim tim i vožnja i bezbednosti putnika", zaključio je Mitić.
 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Brza saobraćajnica Beograd - Niš: Koliko košta i kada će biti gotova
auto put, put, autoput

Potpisan ugovor

28.08.2021. 15:00

Brza saobraćajnica Beograd - Niš: Koliko košta i kada će biti gotova

Izgradnjom brze saobraćajnice od auto-puta Beograd - Niš do Golupca, spajamo Srbiju sa najlepšim delom Dunava i jednim od najlepših delova zemlje i podižemo taj kraj Srbije, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
16.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve