Biznis
22.05.2022. 20:00

Aleksandar Govor

McDonald’s našao kupca za restorane u Rusiji

Mekdonalds
Izvor: Shutterstock

Ruski biznismen Aleksandar Govor, koji trenutno upravlja sa 25 McDonald’s restorana u Sibiru, preuzeće sve restorane i osoblje američke kompanije u Rusiji i nastaviće da ih vodi pod novim nazivom, saopštio je američki lanac brze hrane.

McDonald’s nije obelodanio prodajnu cenu, ali je upozorio investitore da će za preuzimanje biti potrebno više od milijardu evra.

McDonald’s je radio u Rusiji duže od 30 godina, pre nego što je odlučio da napusti ovu zemlju zbog zapadnih antiruskih sankcija koje su uvedene posle ruske invazije na Ukrajinu.

Otvaranje prvog McDonald’s restorana u Moskvi 1990. godine simbolizuje otapanje hladnoratovskih tenzija. Godinu dana kasnije Sovjetski Savez je rasformiran, a Rusija je otvorila svoju ekonomiju za kompanije sa Zapada. Više od tri decenije kasnije McDonald’s je postao jedna od zapadnih korporacija koje se povlače iz Rusije, zbog nemogućnosti rada u uslovima sankcija.

McDonald’s ima mrežu od oko 850 restorana u Rusiji od kojih je većina bila u direktnom vlasništvu kompanije. Očekuje se da će dogovorena kupoprodaja dobiti regulatorno odobrenje u narednim nedeljama.

Govor je vlasnik licence McDonald’s od 2015. godine. On je takođe suosnivač prerađivačke kompanije Neftekhimservice i član odbora druge firme koja poseduje hotel Park Inn i privatne klinike u Sibiru. Ruski ministar industrije i trgovine Denis Manturov rekao je da je sporazum rezultat "dugog i teškog" pregovaračkog procesa i da će vlada pružiti Govoru svu neophodnu pomoć za uspostavljanje poslovanja, piše Biznis.rs.

Uslovi kupoprodaje predviđaju da novi vlasnik najmanje dve godine zadrži 62.000 zaposlenih koji su radili za McDonald’s sa postojećom platom, a da se korporativnom osoblju isplaćuju zarade dok se ne zaključi posao prenosa vlasništva. McDonald’s će zadržati svoj zaštitni znak u Rusiji, dok će u restoranima biti uklonjeni jelovnici i logo. Rukovodstvo američke kompanije ocenilo je odluku o prodaji ruskog poslovanja kao "izuzetno tešku".

McDonald’s je u martu zatvorio restorane u Rusiji, navodeći kao razlog "humanitarnu krizu" i "nepredvidivo radno okruženje" prouzrokovano ratom u Ukrajini. U međuvremenu su zatvoreni i restorani u Ukrajini. McDonald’s je Prošle godine u Rusiji i Ukrajini ostvario oko devet odsto svojih ukupnih prihoda. Kompanija očekuje da će njen gubitak zbog napuštanja ruskog tržišta iznositi 1,2 do 1,4 milijarde dolara.

 

Ruski mediji izvestili su u martu da vlasnici tržnih centara u Rusiji u kojima se nalaze McDonald’s restorani pregovaraju sa turskim lancem brze hrane Chitir Chicken koji bi mogao da zauzme upražnjeno mesto na tržištu nakon odlaska legendarne američke kompanije, ali od toga očigledno nije bilo ništa. Prema podacima iz decembra 2020. godine, u Rusiji je poslovalo 847 McDonald’s restorana.

McDonald’s je saopštio da napuštanje Rusije neće promeniti njegovu prognozu o neto dobiti za ovu godinu, a prognoziran je rast prodaje za 1,5 odsto. Prošlog meseca izvestio je da je zaradio 1,1 milijardu dolara u prvom kvartalu, što je za 1,5 milijardi manje nego godinu dana ranije. Zabeležen je prihod od oko 5,7 milijardi dolara.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Rusi, zaboravite na "Šanel"
Šanel

Rat i moda

09.04.2022. 15:10

Rusi, zaboravite na "Šanel"

Luksuzni modni brend "Šanel" više neće prodavati svoju odeću, parfeme i drugu luksuznu robu ruskim kupcima u inostranstvu ako planiraju te proizvode da vrate Rusiju.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
26.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve