Biznis
08.03.2022. 22:35
Beta

Rat u Ukrajini

Posle dve nedelje: Mcdonald's privremeno zatvara restorane u Rusiji

Mekdonalds
Izvor: AP / Charlie Neibergall

Američki lanac restorana brze hrane Mcdonald's objavio je da će privremeno zatvoriti svojih 850 restorana u Rusiji i suspendovati sve operacije u zemlji, sledeći brojne druge multinacionalne kompanije koje su odlučile da se distanciraju od Moskve.

Grupa je navela da će nastaviti da plaća 62.000 zaposlenih u Rusiji, rekao je u poruci generalni direktor firme Kris Kempčinski (Chris Kempczinski).

Mcdonald's je u SAD donekle postao simbol velikih firmi koje do sada nisu napustile Rusiju, gotovo dve nedelje od početka ruske invazije u Ukrajini. Haštag sa rečima bojkot Mekdonaldsa (BoycottMcDonalds) nedavno se pojavio na društvenim mrežama.

"Situacija je izuzetno teška za jednu svetsku marku kao što je naša, i brojne stvari se moraju uzeti u obzir", rekao je direktor u poruci ukazajući na zaposlene, ali takođe na snabdevače i klijente.

U Rusiji Mcdonald's upravlja direktno sa više od 80 odsto restorana koji nose njegovo ime i predstavljaju devet odsto obrta grupe i tri odsto dobiti.

"Istovremeno poštovanje naših vrednosti znači da ne možemo da zanemarimo nepotrebne ljudske patnje koje se dešavaju u Ukrajini", dodao je on.
 

Rekao je da će kompanija nastaviti da procenjuje situaciju da bi utvrdila da li su potrebne dodatne mere, kao i da je za sada nemoguće predvideti kada bi restorani ponovo mogli da budu otvoreni.

Drugi veliki američki lanci kao što je Starbaks, KFC, Pica hat (Pizza Hut) u Rusiji su gotovo potpuno pod upravom nezavisnih vlasnika pod franšizom ili licencom.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Koka-Kola, Reno, Nestle... u problemu zbog sankcija Rusiji
ukrajina, kijev, 24. 2. 2022.

Biznis i rat

26.02.2022. 00:35

Koka-Kola, Reno, Nestle... u problemu zbog sankcija Rusiji

​​​​​​​Veliki broj međunarodnih kompanija čije je poslovanje izloženo Rusiji, spremaju se za suočavanje s izazovnim vremenima zbog zapadnih sankcija uvedenih Moskvi nakon ulaska ruskih vojnih snaga u Ukrajinu.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
27°C
30.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve