Mercedes napravio uređaj koji bi mogao da zameni respiratore

Mercedes napravio uređaj koji bi mogao da zameni respiratore

EPA-EFE/MARTIN DIVISEK


Za manje od nedelju dana napravljeno je pomoćno sredstvo za disanje koje može pomoći pacijentima da izbegnu intenzivnu negu, piše BBC, a prenosi Index. hr.

Inženjeri sa Univerziteta u Londonu radili su s kliničarima u londonskom UCLH-u i Mercedesu Formule 1 na izradi uređaja koji dostavlja kiseonik u pluća bez potrebe za respiratorom. Ovakvi uređaji već se koriste u bolnicama, ali ih je malo.

Kina i Italija koristile su ih za pomoć obolelima od Covida-19.

Četrdeset novih uređaja je isporučeno na ULCH i u tri druge londonske bolnice. Ako testiranja dobro prođu, Mercedes-AMG-HPP može dnevno proizvesti do 1000 takvih uređaja. Regulatorna agencija za lekove i zdravstvene proizvode u Velikoj Britaniji već je dala odobrenje za njihovu upotrebu.

Kako uređaj radi?

Uređaj omogućuje neprekidan protok smjese kiseonika u usta i nos pacijenta. To se vrši pod pritiskom, što znači da pluća ostaju otvorena i tako se povećava količina kiseonika koja ulazi u njih.

Povezane vesti – Kako su kompanije preusmeravale svoju proizvodnju zbog borbe protiv korone

Tako se smanjuje napor potreban za disanje, posebno kad su alveole oslabljene usled COvid-19.

EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

Za razliku od jednostavne maske za lice povezane s kiseonikom, CPAP isporučuje kiseonik pod pritiskom, tako da mora da postoji maska koja čvrsto stoji na licu pacijenta, preko usta i nosa, ili se izraditi providna kaciga nad glavom.

Ovo je manje napadno od respiratora.

Doza opreza

“Upotreba strojeva za CPAP u bolesnika sa zaraznim respiratornim infekcijama je pomalo kontroverzna jer bi svako malo curenje oko maske moglo raspršiti kapljice i tako zaraziti medicinsko osoblje”, kaže Duncan Young, profesor intenzivne nege.

Povezane vesti – REZULTATI ZA TRI SATA: Bosch razvio brzi test za koronavirus

Profesor Mervyn Singer rekao je da bi taj rizik mogao biti smanjen ako bi se pacijentu stavila kaciga.

Više od 2000 pacijenata zaraženih koronavirusom prima kiseonik pomoću uređaja CPAP u bolnicama u Lombardiji.

 EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

Andy Cowell, generalni direktor pogonskih pogona visoke performanse Mercedes-AMG, rekao je:

“Zajednica Formule 1 pokazala je impresivan odgovor na poziv za podršku. S ponosom smo stavili svoje resurse u službu UCL-a za isporuku CPAP projekta uz najviše standarde i u najbržem mogućem roku.”

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar