Biznis
19.06.2023. 19:35
Beta

Ekonomije regiona

Meta najviše zahteva za uvid u podatke korisnika dobija iz Srbije

Meta
Izvor: Shutterstock

Od zapadnobalkanskih ekonomija, Srbija je prošle godine uputila najveći broj zahteva kompaniji Meta za uvid u podatake o korisnicima društvenih mreža Facebook i Instagram, pokazali su najnoviji podaci.

Srbija je u drugoj polovini 2022. uputila 202 zahteva, a u celoj godini 472.

Na drugom mestu je Severna Makedonija, koja je u celoj 2022. uputila 153 zahteva, a slede BiH (158 zahteva), Kosovo (63), Albanija (58) i Crna Gora (50 zahteva).

Srbija je i u 2021. godini uputila najveći broj zahteva kompaniji Meta u poređenju sa drugim ekonomijama regiona, 624, a na začelju je bilo Kosovo, sa 58.

Na Zapadnom Balkanu Srbija prednjači i kada je reč o zahtevima za hitno postupanje, iako je broj takvih zahteva u 2022. bio manji nego godinu dana ranije.

Kada je reč o globalnoj statistici, države su kompaniji Meta prethodne godine uputile više od 476.000 zahteva, što je za 51.000 više nego u 2021. godini, kada ih je bilo oko 425.000.

Meta, matična kompanija društvenih mreža Facebook i Instagram, od 2013. na svakih šest meseci objavljuje izveštaje o transparentnosti, koji obuhvataju i zahteve državnih institucija za deljenje podataka.

Države traže podatke od kompanije Meta u sklopu zvaničnih istraga, a većina tih zahteva odnosi se na krivične predmete, kao što su pljačke ili otmice, navodi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Najčešće se traže osnovne informacije, kao što su ime, datum registracije i dužina korišćenja društvene mreže, a države mogu tražiti i evidenciju IP adresa ili sadržaj samog naloga.

"Za svaki zahtev koji primimo pažljivo proveravamo da li je pravno zadovoljavajući. Možemo da ih odbijemo ili zahtevamo više detalja o njima, ako su preširoki ili nejasni", navodi Meta na sajtu.

Kompanija Meta ne deli sve podatke koje države zahtevaju, već deo odbija ili ih vraća na dopunu.

U izveštaju o transparentnosti Meta objavljuje i koji je procenat zahtevanih informacija podeljen državama. U tu statistiku ulaze slučajevi u kojima je Meta dala bilo kakvu informaciju o korisniku na zahtev vlade neke države.

U prethodnoj godini, najveću stopu delimično ili u potpunosti ispunjenih zahteva u regionu je imala Hrvatska, više od 85 odsto, dok je Srbija imala 10 odsto manje. Najmanji nivo ispunjenosti zahteva imalo je Kosovo, 19 odsto.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kompanija Meta "pomilovala" Trampa
1

Bivši predsednik SAD

26.01.2023. 10:09

Kompanija Meta "pomilovala" Trampa

Bivšem predsedniku SAD Donaldu Trampu će biti dozvoljeno da se vrati na Facebook i Instagram, nakon što je kompanija Meta najavila da će okončati dvogodišnju suspenziju njegovih naloga.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
12.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve