Biznis
15.11.2023. 13:45
Beta

Narodna banka i MMF

"Srbija se neće dodatno zaduživati"

miloradovic-svet-mmf.jpg

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković rekla je u sredu da Srbija neće povlačiti drugu tranšu kredita od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) na osnovu stend baj aražmana sa tom međunarodnom finansijskom institucijom.

Ona je, na prezentaciji Izveštaja o inflaciji za novembar, na pitanje novinara o prelasku stend baj aranžmana sa MMF-om u aranžman iz predostrožnosti, rekla da je to odluka Izvršnog odbora NBS.

"To znači da Srbija ne planira da povlači drugu tranšu sredstava koja joj je MMF odobrio i stoje na raspolaganju zato što joj nisu potrebna i ne želi da plaća kamatu na njih", rekla je Tabaković.

U decembru će, kako je rekla, Odbor izvršnih direktora potvrditi da je poslednja revizija bila uspešna, a o povlačenju sredstava sada se ne razgovara jer usvajanje druge revizije ne znači da se automatski sredstva prebacuju na račun Srbije.

"Naša odluka je da će to biti aražman iz predostrožnosti u nastavku, pod uslovom da se ne pogoršaju geopolitičke okolnosti koji mogu preko noći da se promene", rekla je Tabaković.

Ona je rekla da će se uzeta sredstava vraćati po dogovorenoj dinamici i da MMF kamatu određuje nedeljno, u zavisnosti od okolnosti na međunarodnom tržištu.

Istakla je da prelazak aražmana iz statusa stend baj u aražman iz predostrožnosti "ne znači niži nivo uvida MMF u ono što Srbija radi".

Sada se, prema njenim rečima, revizije rade na šest meseci, ranije je bilo na tri meseca.

Odgovarajući na pitanje da li je padu inflacije u Srbiji doprinelo snižavanje cena proizvoda koji su na listi "bolja cena" zamenik generalnog direktora Sektora za ekonomska istraživanja i statistiku Milan Trajković rekao je da je njihov doprinos oko 0,3-0,4 odsto.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Siniša Mali o tome kako je Srbija postala apsolutni vlasnk "Er Srbije"
er srbija

Aktuelno

14.11.2023. 15:21

Siniša Mali o tome kako je Srbija postala apsolutni vlasnk "Er Srbije"

Ministar finansija Srbije Siniša Mali objavio je da je manjinski partner Er Srbije, Etihad ervejz, odigrao ključnu ulogu u transformaciji kompanije, ali da dalje nacionalna avio-kompanija Srbije može samostalno da posluje.
Close
Vremenska prognoza
fog
14°C
25.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve