Biznis
11.04.2024. 22:25
Beta-AP

"Mlake dvadesete"

MMF o svetskoj ekonomskoj aktivnosti, kako je bilo i šta nas čeka

Ekonomija
Izvor: Shutterstock

Jaka ekonomska aktivnostu u SAD i tržištima u brzom razvoju će, kako se očekuje pomoći da se podstakne globalni rast za oko tri procenta ove godine, rekla je generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), što je ispod godišnjeg istorijskog proseka i predstavlja upozoravajući predznak o potencijalnoj mlakoj ekonomskoj aktivnosti tokom 2020-tih.

"Ako ne bude promene smera zaista idemo putem 'mlakih dvadesetih', razočaravajuće decenije sa slabim rastom", rekla je šefica MMF Kristalina Georgijeva objavlujući ekonomske projekcije i dugoročnije izglede.

Ona je rekla da je svetska ekonomska aktivnost slaba u poređenju sa ranijim merama i da su dugovi porasli što predstavlja velike izazove za javne finansije u mnogim delovima sveta.

"Ožiljci od pandemije i dalje su sa nama. Gubitak globalne proizvodnje od 2020. je oko 3.300 milijardi, a troškove nesrazmerno snose najosetljivije zemlje sveta", rekla je ona.

Očekivani svetski privredni rast 2024. od samo nešto malo više od tri posto je malo viši od prošlogodišnje projekcije. Istorijski prosek je 3,8 odsto.

"Globalni rast je neznatno jači zbog snažne privredne aktivnosti u SAD i mnogim privredama u brzom razvoju", rekla je Georgijeva.

MMF i njegova sestrinska finansijska agencija Svetska banka će održati prolećne sastanke iduće nedelje u Vašingtonu gde će ministri finansija, šefovi centralnih banaka i tvorci politika razgovarati o najvažnijim temama svetske privrede.

Godišnji skup se održava u vreme kada nekoliko ratova prete globalnoj finansijskoj stabilnosti, uključujući rusku invaziju na Ukrajinu i rata između palestinskog Hamasa i Izraela u Gazi. 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
30.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve