Biznis
09.11.2023. 15:15
R.E.

ECB

Inflacija u Evropi: MMF upozorava

Inflacija
Izvor: Shutterstock

Međunarodni monetarni fond (MMF) izdao je upozorenje Evropskoj centralnoj banci (ECB) i donosiocima ekonomske politike širom Evrope da zadrže trenutno visoke kamatne stope kako bi osigurali kontrolu nad inflacijom. Ovo upozorenje dolazi uprkos sporom ekonomskom rastu i smanjenju stope inflacije nakon njenog vrhunca.

MMF naglašava da bi previše optimizma u vezi inflacije moglo dovesti do novog ciklusa povećanja kamatnih stopa, što bi moglo uskratiti ekonomiji značajan deo njenog rasta.

Prema njihovom polugodišnjem izveštaju o ekonomskoj situaciji u Evropi, iako su centralne banke izvan evrozone dostigle vrhunac kamatnih stopa, a neke su već smanjile svoje političke stope, ističu da je produžen restriktivan pristup još uvek neophodan kako bi se obezbedilo da inflacija ponovno dostigne ciljeve.

MMF naglašava da istorijski gledano, vraćanje inflacije na niže nivoe prosečno traje oko tri godine, a u nekim slučajevima i duže. Iako se čini da su centralne banke završile niz povećanja kamatnih stopa, nesposobnost da se taj posao privede kraju može koštati ekonomiju i do celog procentnog poena godišnjeg ekonosmkog rasta.

Direktor Odeljenja za Evropu u MMF-u, Alfred Kamer, upozorava na "preuranjeno slavlje" i ističe da je jeftinije biti stroži nego previše popustljiv u vezi kamatnih stopa. Takođe, pohvaljuje Evropsku centralnu banku za njihov trenutni pristup kamatnim stopama i njihovu sposobnost da se prilagode situaciji.

Inflacija
Izvor: Shutterstock

Iako je inflacija u evrozoni dostigla visokih 10,6 odsto u oktobru 2022. godine, postepeno se smanjivala na 2,9 odsto u oktobru ove godine. ECB je značajno povećala svoju referentnu kamatnu stopu u poslednjih godinu dana, od minus 0,5 odsto do 4 odsto, kako bi kontrolisala inflaciju. Međutim, ovo može imati i negativan uticaj na ekonomski rast.

MMF takođe predviđa "meko sletanje" za evropsku ekonomiju nakon povećanja kamatnih stopa i ne predviđa recesiju. Ipak, prognoze rasta ostaju nesigurne i zavise od niza faktora, uključujući brzinu pada inflacije. Takođe ističe da eventualno pogoršanje situacije u vezi rata između Rusije i Ukrajine može imati negativan uticaj na ekonomski rast u Evropi.

Za sada, sukob između Izraela i Hamasa u Gazi rezultirao je privremenim rastom cena nafte, ali nije značajno poremetio evropsku ekonomiju, prema rečima Alfrida Kamera iz MMF-a.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Koliko je iznosila međugodišnja inflacija u Srbiji u septembru
Inflacija

Zavod za statistiku

12.10.2023. 12:44

Koliko je iznosila međugodišnja inflacija u Srbiji u septembru

U Srbiji je u septembru ove godine međugodišnja inflacija iznosila 10,2 odsto, a mesečna 0,3 odsto, objavio je Republički zavod za statistiku.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
30.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve