Biznis
30.11.2018. 13:50
R.E./Tanjug

MR MIRKO PETROVIĆ PREDSEDNIK IO " DUNAV OSIGRURANJA": U prvih devet meseci dobit Dunav osiguranja 1,44 milijarde dinara

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Kompanija "Dunav osiguranje" ostvarila je dobit u prvih devet meseci ove godine u iznosu od 1,44 milijarde dinara, što je za 52,6 odsto više nego u istom periodu prošle godine, izjavio je danas predsednik Izvršnog odbora Dunav osiguranja Mirko Petrović.

Petrović je u izjavi medijima na otvaranju dvodnevne konferencije "Srpski dani osiguranja" u Aranđelovcu rekao da bruto premija osiguranja Kompanije u prvih devet meseci ove godine iznosi 20,05 milijardi dinara i viša je za 2,1 odsto nego u istom periodu lane.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Kaže da su tehničke rezerve, koje predstavljaju buduće obaveze Kompanije prema zaključenim polisama osiguranja, obračunate u ukupnom iznosu od 26,5 milijardi dinara, što je, ističe, za 2,32 milijarde dinara ili za 9,6 odsto više nego na kraju prethodne godine.

"Kada se pogledaju naše brojke, mi smo zadržali poziciju lidera na tržištu osiguranja", rekao je Petrović i naveo da je "Dunav" prošle godine imao premiju od 211 miliona evra, zaključio oko dva miliona ugovora u osiguranju, rešio blizu 150.000 odštetnih zahteva, i isplatio oko 90 miliona evra osiguranicima.

Petrović je istakao i da se kompanija "Dunav" nalazi među prvih deset osiguravača u jugoistočnoj Evopi u 2017. po bruto fakturisanoj premiji od 211 miliona evra.

"Kompanija 'Dunav' jedina je kompanija u finansijskom sektoru Srbije, tu mislim i na banke i na osiguranja, koja se u jugoistočnoj Evorpi nalazi u top 10 kompanija po veličini bruto premije. Time hoću da pokažem koliki je značaj kompanije", podvukao je Petrović.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

On je na otvaranju konferencije govorio i o industriji osiguranja generalno i istakao da je prošle godine premija osiguranja iznosila 93,1 milijardu dinara, da je zaključeno 6,1 milion ugovora o osiguranju, rešeno blizu 700.000 zahteva i isplaćena šteta osiguranicima u vrednosti od 311 miliona evra.

"Mere ekonomske politike i fiskalne konsolidacije Vlade Srbije, kao i mere monetarne politke Narodne banke Srbije obezedilie su privredni rast i finansijsku stabilnost u poslednjih nekoliko godina. Ta pozitivna ekonomska kretanja, iskazana rastom društvenog proizvoda, u povećanju stranih direktnih investicija, otvaranju novih radnih mesta, stvorila su poslovni ambijent koji je obezbedio razvoj industriji osiguranja u poslednjih nekoliko godina", naglasio je Petrović.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Kaže da su i tehničke rezerve, koje su garant sabilnosti industrije osiguranja i sigurnost za osiguranike da će dobiti adekvatnu nadoknadu, u poslednjih deset godina povećane za više od sedam puta i da danas iznose 1,5 milijardi evra.

"Značajno brži rast tehničkih rezervi posledica je i promene strukture premije u korist životnih osiguranja i njihovog učešća sa 9,5 odsto u ukupnoj premiji u 2005. godini na 25 odsto danas. Sve je to pokazatelj i rasta životnog standarda stanovništva", istakao je Petrović.

Prema njegovim rečima, industrija osiguranja je u državne hartije od vrednosti investirala nešto više od 1,2 milijardi evra.

Industrija osiguranja beleži i porast premije po glavi stanovnika koja je 2016. iznosila oko 100 evra po glavi stanovnika, a prošle godine je iznosila 112 evra.

Takođe, Petrović je ukazao da je industrija osiguranja prošle godine ostvarila pozitivan rezultat od 6,5 milijardi dinara, da zapošljava bilzu 11.000 Ljudi, kao i da pokazuje visok stepen društvene odgovornosti.

NE PROPUSTITE:

(FOTO) SVEČANO OTVORENI DRUGI SRPSKI DANI OSIGURANJA U ARANĐELOVCU: Kompanija „Dunav osiguranje“ i dalje lider na tržištu osiguranja u Srbiji

ZORANA PEJČIĆ PREDSEDNICA IO DUNAV RE: Ekonomska šteta od poplava u Srbiji za 10 godina 1,7 milijardi, a od zemljotresa 100 miliona evra

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
02.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve