Biznis
15.10.2021. 12:18
Tanjug

"Težak" 53,2 milijarde

Najbogatiji univerzitet na svetu dodatno povećao zaradu

Univerzitet Harvard
Izvor: Shutterstock

Harvardski univerzitet, već najbogatiji na svetu, saopštio je da je u fiskalnoj godini koja je završena u junu ostvario dobit od 34 posto i tako povećao svoje bogatstvo na 53,2 milijarde dolara, preneli su američki mediji.

Univerzitet je povećanje dobiti, koje su njegovi zvaničnici ocenili kao izvanredan, ostvario ulaganjima u privatni i javni sektor.

Glavni menadžer za investicije i izvršni direktor Harvard Management Company (HMC), N. P. Narvekar, rekao je da bi ovogodišnja dobit bila dosta veća da je Univerzitet investirao u rizičnije poslove.

On je, međutim, napomenuo da takav rezultat nije moguće ostvarivati svake godine.

Narvekar je u godišnjem finansijskom izveštaju Univerziteta naveo da je Harvard poslednjih godina rizikovao mnogo manje od drugih fakulteta.

"Drugim rečima, s obzirom na kretanja na tržištu u prošloj godini, značajno veći nivo rizika dramatično bi povećao zaradu HMC-a", rekao je Narvekar.
 

Tako je, na primer, MIT (Masačusetski tehnološki institut) u ovoj fiskalnoj godini ostvario dobit od 56 odsto, povećavši svoje bogatstvo na 27,4 milijarde dolara, a Braun Univerzitet sa 52 posto dobiti na 6,9 milijardi dolara.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Koliko para, toliko nauke: Zašto smo pali na Šangajskoj listi
Srđan Verbić

Univerzitet u Beogradu

20.08.2021. 17:35

Koliko para, toliko nauke: Zašto smo pali na Šangajskoj listi

Pad na Šangajskoj listi je, može se reći, bio očekivan, ako se uzmu u obzir faktori na osnovu kojih se ona kreira. Istina je i da ona govori o tome kakav je naučni rad na nekom univerzitetu, a ne kakav je kvalitet nastave.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
12.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve