Biznis
29.09.2021. 15:05
R.E.

Finansijski problemi

Amerika 18.oktobra ostaje bez novca za dugove?

Amerika, Njujork
Izvor: Shutterstock

Američka ministarka finansija Dženet Jelen upozorila je u Kongresu da će vlada 18. oktobra verovatno ostati bez novca za plaćanje prispelih obaveza ako se ne podigne granica do koje može da se zadužuje.

Ako Kongres ne izglasa podizanje granice zaduživanja do određene sume ili datuma, zvaničnici sekretarijata očekuju da će zemlja na raspolaganju "imati veoma ogranične resurse, koji će biti brzo iscprljeni" nakon naredne tri sedmice, rekla je Jelen, a preneo Glas Amerike.

Američki Senat u ponedeljak nije usvojio zakonske predloge koji bi omogućili vladi da nastavi da se zadužuje i sprečili su delimično zatvaranje vladinih službi na početku ključne sedmice za zakonodavnu agendu administracije predsednika Džozefa Bajdena, a o kojoj se raspravlja u duboko podeljenom Kongresu.

Trenutni federalni dug je 28,4 hiljada milijardi dolara, a SAD su gotovo jedina zemlja u svetu koja je decenijama nametala granicu do koje vlada može da se zadužuje ili ju je povremeno ukidala do određenog datuma.

Kongres je uvek podizao granicu zaduživanja ili ju je ukidao na određeni period da bi osigurao da SAD mogu da isplate svoje dugove i time je sprečavao svetsku finansijsku krizu koju bi izazvala najveća ekonomija.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Iz Srbije evakuisan CIA obaveštajac zbog "havanskog sindroma"
CIA

Kao na Kubi

29.09.2021. 09:50

Iz Srbije evakuisan CIA obaveštajac zbog "havanskog sindroma"

Obaveštajac CIA evakuisan je iz Srbije zbog "havanskog sindroma", piše "Volstrit džornal", pozivajući se na sadašnje i bivše zvaničnike SAD.
Close
Vremenska prognoza
light rain
6°C
01.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve