Biznis
17.03.2023. 12:42
Beta

NBS

NBS nas uverava da ne brinemo

Narodna banka Srbije
Izvor: Shutterstock

Bankarski sektor Srbije je stabilan, visoko likvidan i solventan, a građani mogu biti uvereni u stabilnost i sigurnost poslovanja banaka, kao i sigurnost svih štednih depozita, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Iz centralne banke Srbije je za "Blic biznis" rečeno da su svi relevantni pokazatelji poslovanja banaka u zemlji višestruko iznad regulatornih zahteva NBS.

Podseća se i da je poslovanje svih banaka u zemlji pod nadzorom NBS, uz isticanje da banke u Srbiji nemaju izloženost prema jednoj od najvećih američkih banaka "Silicon Valley Bank" (SVB), odnosno poslovne odnose sa tom bankom koja je bankrotirala, tako da ne postoji mogućnost ispoljavanja ni direktnih niti indirektnih efekata zatvaranja ove banke na bankarski sektor Srbije.

Iz NBS su podsetili i da je pokazatelj adekvatnosti kapitala bankarskog sektora na kraju 2022. iznosio više od 20 odsto, ukazavši da vrednost svih relevantnih pokazatelja likvidnosti banaka potvrđuje i visoku likvidnost domaćeg bankarskog sektora.

Takođe, pokazatelj učešća bruto problematičnih kredita u ukupnim bruto kreditima bankarskog sektora (bruto NPL pokazatelj) je na kraju decembra 2022. iznosio 3,01 odsto, što je najniža vrednost od kada se prati ovaj pokazatelj i potvrda je očuvane i ojačane stabilnosti i kvaliteta aktive bankarskog sektora.

U skladu sa Zakonom o osiguranju depozita, osigurani su depoziti fizičkih lica, preduzetnika, mikro, malih i srednjih pravnih lica kod banaka, u iznosu do 50.000 evra po deponentu u banci, preneo je "Blic biznis".

Iz NBS su naveli i da su ukupni osigurani depoziti ovih osoba na kraju 2022.  iznosili više od 15 milijardi evra.

Ključni rizik u ovom trenutku, prema oceni srpske centralne banke, jeste rizik prelivanja krize i nepoverenja na druge banke na tržištu SAD i Evrope, pre svega one od sistemske važnosti, što se posredno može odraziti i na ostatak sveta.

Kako je navedeno, u cilju vraćanja poverenja u finansijski sistem, FED, Trezor SAD i druga regulatorna tela su donela hitne mere kako bi smirili tržište i predupredili širenje posledica kroz finansijski sistem i naglašeno je da će svi osigurani deponenti imati neograničen pristup svojim sredstvima.

Pored toga, FED je kreirao poseban program (Bank Term Funding Program) koji će pod povoljnijim uslovima obezbediti kolateralizovanu likvidnost bankama koje ne mogu da do nje dođu na tržištu.

Istovremeno, Centralna banka Švajcarske (SNB) i FINMA (švajcarsko regulatorno telo) su izdale zajedničko saopštenje, u kojem navode da problemi određenih banaka na tržištu SAD ne predstavljaju direktan rizik za švajcarsko finansijsko tržište i da "Credit Suisse" ispunjava zahtevane kriterijume u pogledu kapitala i likvidnosti kada su u pitanju sistemski značajne banke. One navode i "da će ako bude potrebno SNB obezbediti likvidnost banci "Credit Suisse", objavila je NBS.

Evropska centralna banka (ECB) je saopštila da je bankarski sektor evrozone otporan, sa jakim pozicijama kapitala i likvidnosti, kao i da je u slučaju potrebe u potpunosti spremna da reaguje pružanjem podrške likvidnosti.

Što se tiče sličnosti sa finansijskom krizom 2008. godine, kao tada i sada do izražaja dolaze rizici nagomilani u prethodnim periodima ekstremno niskih kamatnih stopa, pa se u trenutnom ciklusu povećanja kamatnih stopa u SAD i u svetu generalno, pojedine banke suočavaju sa problemima vezanim za neusklađenost ročnosti aktive i pasive i nedovoljno oprezno upravljanje rizikom kamatnih stopa i kreditnim rizicima, ukazala je NBS.

Tržišni učesnici uglavnom smatraju da ovi problemi ne predstavljaju široko rasprostranjen sistemski rizik u bankarskom sektoru.

Iz NBS su ponovili da neprekidno i u svim okolnostima pažljivo prate i analiziraju situaciju u finansijskom sektoru, kao i stanje na celokupnom domaćem i međunarodnom tržištu. NBS je odlučna da "i u uslovima pojačanih neizvesnosti na međunarodnom tržištu preduzmu sve potrebne mere u cilju očuvanja monetarne i finansijske stabilnosti, a time i makroekonomske stabilnosti u celini", preneo je "Blic Biznis".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Ne brinite za nemačke banke"
banka sef

Olaf Šolc

14.03.2023. 17:14

"Ne brinite za nemačke banke"

Nemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) izjavio je da ne postoji rizik za nemačke banke posle zatvaranja američke banke Silicon Valley Bank (SVB) ocenivši da "zaista nema razloga za mnogo brige" zbog toga.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
7°C
22.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve