Biznis
15.09.2023. 19:10
R. E.

Detaljan uvid

Najsavremenija istraživanja glečera za spas planete

glečer
Izvor: Shutterstock

NASA je finansirala prvo istraživanje glečera uz pomoć satelita. Ova sofisticirana metoda omogućila je naučnicima detaljan uvid u stanje glečera na Zemlji, a zahvaljujući najsavremenijim tehnologijama, istraživanja poput ovog omogućuju preciznu analizu klimatskih promena.

Studija otkriva zabrinjavajuće projekcije za budućnost svetskih glečera, predviđajući mogući gubitak čak 40 odsto njihove mase do 2100. godine. 

Koristeći napredne modele i satelitske podatke o masi čak 215.000 glečera širom sveta, naučnici su istraživali uticaj globalnog zagrevanja u rasponu od 1,5 do 4 stepena Celzijusa na ove prirodne resurse. 

Zaključak dosadašnjeg istraživanja je da sa svakim porastom od 1,5 stepeni polovina svetskih glečera nestaje, doprinoseći rastu nivoa mora za devet centimetara.

Ako se temperatura poveća za 2,7 stepeni, mnogi glečeri će nestati u centralnoj Evropi, zapadnoj Kanadi i SAD (uključujući Aljasku), dok će porast temperature od četiri stepena rezultirati gubitkom čak 80 odsto svetskih glečera i podizanjem nivoa mora za 15 centimetara. 

Posebnu pažnju istraživača privuklo je smanjenje glečera koji su udaljeni od svih zagađivača, što dokazuje da klimatske promene drastično utiču na celu planetu, a ne samo na delove koji su direktno kontaminirani ljudskim faktorom. 

Ovo istraživanje ima cilj da probudi optimizam. Informacije koje su dobijene najsavremenijim metodama znatno olakšavaju put u pronalaženju rešenja za spas naše planete. Ostaje samo pitanje da li ćemo to pametno iskoristiti i pod hitno preduzeti konkretne korake.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
15.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve