Život
05.02.2022. 17:05
Tanjug

Mont Everest

Ubrzano se topi najviši glečer!

mont everest 5. 2. 2022.
Izvor: Shutterstock

Najviši glečer na Mont Everestu Saut kol zbog klimatskih promena se topi ubrzanim tempom, pa je za 25 godina izgubio više od 54 centimetra debljine, pokazuje nova studija Univerziteta u Mejnu.

U istraživanju se ukazuje na to da se glečer, koji se nalazi na oko 7.906 metara nadmorske visine stanjuje 80 puta brže nego u trenutku kada je formiran.

Naučnici su kao razlog za to naveli porast temperature i snažne vetrove, prenosi BBC.

Istraživači su otkrili da se od devedesetih godina otopila količina leda kojoj je trebalo oko 2.200 godina da se formira.

Primetili su i da je snežni omotač glečera erodirao, zbog čega je crni led koji se nalazi ispod njega izložen suncu, što ubrzava proces topljenja.

Jedan od istraživača, dr Marius Potocki, kaže da studija nagoveštava da glečer Saut Kol možda nestaje i da je već "relikvija iz starijih, hladnijih vremena".

Tim od 10 naučnika posetio je Saut kol, gde je postavio dve najveće stanice za praćenje vremenskih prilika na svetu i izvukao uzorke iz ledenog jezgra dugog 10 metara.

Uticaj klimatskih promena na glečere koji se nalaze na ovolikoj visini još nije bio analiziran, a lider ekspedicije dr Pol Majevski rekao je za BBC da studija doprinosi razumevanju visoke nadmorske visine i pokazuje izuzetnu osetljivost Zemljinih sistema na čak i relativno male promene.

On predviđa da bi ubrzano topljenje glečera moglo da ima širok spektar značajnih regionalnih i globalnih posledica.

Oko milijardu ljudi snabdeva se pijaćom vodom iz planinskog lanca Himalaja, a ako drugi glečeri u tom regionu i šorim sveta počnu da se tope istom brzinom kao Saut kol, njihov kapacitet da obezbede vodu za piće i navodnjavanje mogao bi u značajnoj meri da opadne.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
02.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve