Biznis
26.10.2023. 04:45
Promo

Ako kupujete stan, kuću

Ovo su najskuplje ulice u Beogradu, Novom Sadu i Nišu

nekretnine, stanovi
Izvor: Shutterstock

Poslednjih meseci dosta se priča o visokim cenama stanova, naročito u novim kompleksima poput Beograda na vodi, na Dorćolu ili Novom Beogradu, u kojima je kupovina nekretnine postala stvar prestiža. Ipak, rekordne cene i dalje potižu i vile u luksuznim kvartovima

Top lokacije u prestonici su uglavnom na Dedinju i Senjaku gde kuća ne može da se kupi bez minimum tri miliona evra.

U Novom Sadu su to ulice na periferiji, u Petrovaradinu, Sremskoj Kamenici, kao i na Telepu, a kuće u gradskom jezgru se vrlo retko mogu naći u oglasima, jer se vlasnici teško odlučuju da ih prodaju. Najskuplje kuće u Nišu su u Jeronimovoj ulici, Mačvanskoj i Josifa Pančića, kao i u Bulevaru Nemanjića.

Prema podacima portala 4zida.rs, trenutno najskuplje oglašena vila od 900 kvadrata nalazi se u Ulici Miće Orlovića u Beogradu, a vlasnik za nju traži 6.000.000 evra. Luksuzna nekretnina u Diplomatskoj koloniji na Senjaku od 600 kvadrata prodaje se za 4.380.000 evra. U ponudi je i kuća od 309 kvadrata na Senjaku, za 4.000.000 evra, a po istoj ceni se prodaje i luksuzna nekretnina u Drinićkoj ulici.

Za vilu na Dedinju minimum tri miliona evra

Mirjana Todorović, direktor agencije "Europolis nekretnine“ kaže da se najskuplje kuće u Beogradu prodaju u Miloja Đaka i Koste Racina na Dedinju, na Kosančićevom vencu, kao i na Vračaru.

"Cene kuća u ovim ulicama i naseljima variraju u zavisnosti od lokacije, kvadrature, i luksuznih sadržaja, a neretko se radi o milionskim iznosima. Za vilu na Dedinju je pre deset godina bilo potrebno izdvojiti minimum oko 1,5 miliona evra, dok se danas minimalna cena kreće od 3 miliona evra. Kada su u pitanju maksimalni iznosi, nedavno je jedna luksuzna vila na Dedinju bila oglašena po ceni od 5 miliona evra, a na kraju je prodata za 4,2 miliona evra“, priča Mirjana Todorović.

Ona kaže da se prosečno vreme prodaje nekretnina sa milionskim vrednostima u elitnim naseljima u Beogradu kreće od 6 meseci do 2 godine, u zavisnosti od njenih specifičnih karakteristika. Svaka nekretnina je priča za sebe, pa tako i luksuzne kuće i stanovi visoke vrednosti mogu biti prodati u kratkom roku.

"Kupci luksuznih nekretnina obično su visokoobrazovani pojedinci, biznismeni ili strani investitori. Takođe, primetno je povećano interesovanje stranih državljana za kupovinu luksuznih nekretnina u Beogradu“, kaže Mirjana Todorović.

Među top lokacijama su i vile u Užičkoj, Generala Vasića, Vajara Đoke Jovanovića, Tolstojevoj, Teodora Drajzera i Vladete Kovačevića, kao i u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića.

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda (RGZ), najskuplja kuća u prvoj polovini ove godine prodata je za 4.802.000 evra na Savskom vencu, a koliko se retko u ponudi mogu naći takve nekretnine na top lokacijama svedoči i podatak da je u ovoj centralnoj gradskoj opštini kojoj pripadaju elitna naselja Senjak i Dedinje za šest meseci prodato samo 25 kuća, što je pet puta manje nego na primer na Zvezdari.

Kada su u pitanju stanovi, Hercegovačka ulica poslednjih godina dominira sa cenama kvadrata, a trenutno najskuplji koji je u oglasima na 4zida košta 2.800.000 evra, odnosno 8.187 evra po kvadratu. Luks nekretnina na Senjaku u Ulici Sanje Živanovića se prodaje za 2.200.000 evra, dok je treći među najskupljim stanovima u Stojana Protića na Vračaru i prodaje se za 1.850.000 evra.

U Novom Sadu najskuplja kuća na Telepu, a stan na Novoj Detelinari

Top lokacije na kojima se trenutno prodaju luksuzne kuće u Novom Sadu su Telep, Petrovaradin i Popovica, odnosno Sremska Kamenica. Vilama u ovom naselju posebno diže cenu pogled na Dunav.

Vila na Telepu od 1.200 kvadrata prodaje se za 3.100.000 evra, dok za 10.000 evra manje vlasnik nudi kuću u Sremskoj Kamenici. Vila od 200 kvadrata na Popovici je u ponudi za čak 2.687.800 evra. U Ulici Račkog u Petrovaradinu oglašena je kuća od 295 kvadrata za 2.120.000 evra.

I u Novom Sadu ima lokacija na kojima se cena kvadrata približava cifri od 10.000 evra. Trenutno najskuplji kvadrat je oglašen na Novoj Detelinari i vlasnik pokušava da ga proda za 8.035 evra.

Za više o milion evra trenutno se prodaju tri stana u Srpskoj Atini,  a nalaze se na Grbavici, u Cara Dušana i u Bulevaru oslobođenja.

Najskuplje vile u Nišu i za manje od milion evra

Najskuplja nekretnina u Nišu koja je trenutno oglašenana sajtu 4zida je kuća u naselju Pantelej, za koju vlasnik traži 1.100.000 evra. U centru se prodaje vila za 930.000 evra, a u kvartu Šećer mala za 900.000 evra.

Ana Milanović iz agencije "Tandem nekretnine“ kaže da se najskuplje kuće u Nišu prodaju u Jeronimovoj ulici, Josifa Pančića i Mačvanskoj, kao i u Bulevaru Nemanjića.

"Tako skupe nekretnine, ako su na dobroj lokaciji, vrlo brzo se prodaju po oglašenim cenama. Sve zavisi od veličine placa na kojem je kuća i za koju namenu se dalje koristi. Da li se pretvara u stambenu zgradu ili poslovni prostor“, objašnjava Ana Milanović.

Ona napominje da su se cene nekretnina u Nišu utrostručile u odnosu na period od pre deset godina.

Trenutno su cene nekretnina u blagom porastu, ali i dalje je potražnja veća od ponude, ali uglavnom za stanove i kuće manje kvadrature.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Čeka nas dugoročno poskupljenje nekretnina u svetu?
ključevi, stan

Prognoze

03.08.2023. 02:05

Čeka nas dugoročno poskupljenje nekretnina u svetu?

Cena nekretnina će u svetu narednih 10 godina rasti prosečnom godišnjom stopom od devet odsto, navode u zajedničkoj studiji minhenski institut za ekonomska istraživanja Ifo i Institut za švajcarsku ekonomsku politiku iz Lucerna.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
30.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve