Biznis
26.09.2022. 19:05
R.E

Prevara veka

Nastavak sage o Berniju Mejdofu

DOlari, novac
Izvor: Shutterstock

Berni Mejdof je rekao FBI agentima da više ne može nastaviti svoju ponzi šemu vrednu više milijardi dolara kada se njegov fond srušio zbog posledica ekonomske krize 2008. godine.

Mejdof je decenijama vodio najveću ponzi prevaru, ali kada je FBI pokucao na njegova vrata u decembru 2011. godine, on im je saopštio da ih je već očekivao, piše u novoobjavljenim dokumentima ove agencije.

On je agentima saopštio da se spremao da se dobrovoljno preda, pre nego što su mu došli na vrata, kada je uvideo da njegova šema "jednostavno više ne ide nikuda“. Međutim, njega na ovakav korak nisu naveli nebrojeni ljudi čiju finansijsku budućnost je uništio, već samo lični interes koji je propatio zbog brzog smanjenja količine novca kojim je upravljao.

"Švorc sam“, rekao je Mejdof agentima kada su došli da ga uhapse. On je umro u zatvoru u aprilu 2021. godine, a deceniju iza rešetaka obeležilo je rapidno oslabljenje njegovog zdravlja, a dokrajčilo ga je otkazivanje bubrega.

Kada je prvi put uhapšen, procena štete njegove prevare bila je oko 65 milijardi dolara, sa oko 41.000 oštećenih klijenata. Ovaj broj je kasnijim proverama smanjen na 18 milijardi, kada su se iz jednačine izuzeli nevažeći papiri. Do trenutka kada je Mejdof preminuo u zatvoru istražitelji ovog slučaja objavili su da su uspeli da povrate oko 14 milijardi dolara.

FBI agente koji su mu se pojavili na vratima pozvali su Bernijevi sinovi, kojima je tek dan ranije otac objasnio čime se zapravo bavio svih tih decenija. Kada su agenti upitali prevaranta da li postoji bilo kakvo objašnjenje za njegova dela, Mejdof je rekao: "Ne postoji nijedno nevino objašnjenje.“

Posle toga Mejdof je priznao kako je decenijama unazad koristio novac novih klijenata da otplati stare, što je dobro poznata konstrukcija ponzi prevare. Naveo je i da kada je postalo očigledno da finansijska kriza dolazi 2008. godine, njegov fond je postao neprofitabilan i našao se u problemu da vrati obećani novac već postojećim klijentima.

Mejdof je na sudu priznao krivicu samo tri meseca nakon hapšenja, a za prevaru, pranje novca i krivokletstvo dobio je ukupno 150 godina zatvora. Čak i kada je bio na ivici života, sudija je odbio da ga pusti na uslovnu jer po njegovom mišljenju Mejdof nikada nije osetio ni trunku žaljenja za onim što je uradio.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Strogo poverljiva dokumenta: Šta je sve FBI oduzeo Trampu?
Donald Tramp 19.8.2022.

Predsednik ili zatvorenik

20.08.2022. 08:10

Strogo poverljiva dokumenta: Šta je sve FBI oduzeo Trampu?

Vođa tima od oko četrdesetak agenata Federalnog istražnog biroa (FBI) nalog za pretres obezbeđenju je pokazao u ponedeljak 8. avgusta oko devet sati ujutru.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
21°C
30.05.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve