Biznis
05.03.2022. 21:05
Beta

Veći kurs od dozvoljenog?

NBS "češlja" menjačnice

menjačnica
Izvor: Shutterstock

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da je započela kontrolu menjačnica u Srbiji na osnovu sopstvenih saznanja i pritužbi građana da kurs u menjačnicama nije u skladu sa rasponom predviđenim odlukama NBS prema kojima prodajni kurs za evro ne može biti viši od zvaničnog srednjeg kursa važećeg na taj dan za više od 1,25 odsto, a kupovni kurs ne može biti niži za više od 1,25 odsto.

Prema Zakonu o deviznom poslovanju za menjačnice koje ne postupaju u skladu sa propisima Narodne banke propisana je prekršajna odgovornost - za pravno lice predviđena je novčana kazna od 100.000 do 2.000.000 dinara, a za preduzetnika od 10.000 do 500.000 dinara.

Takođe, pošto NBS od 1. januara 2019. godine kontroliše zakonitost obavljanja menjačkih poslova - ukoliko u postupku kontrole utvrdi nezakonitosti, odnosno nepravilnosti, pored zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, NBS može doneti i rešenje o oduzimanju ovlašćenja za obavljanje menjačkih poslova ako utvrdi da ovlašćeni menjač nije izvršio nalog za otklanjanje nezakonitosti, odnosno nepravilnosti, koji mu je dat u postupku kontrole menjačkog poslovanja.

"Još jednom ističemo da nema razloga razloga za paniku, da Narodna banka već obezbeđuje bankama i dinarsku i deviznu likvidnost u dovoljnoj meri, a pojačano je snabdevanje banaka stranom gotovinom kako bi menjačnice brzo i efikasno mogle da odgovore na pojačanu tražnju građana koja se pojavila", navela je NBS u saopštenju.

Istaknuto je da deviznih sredstava i strane gotovine NBS ima dovoljno i da kontinuiramo snabdeva bankarski sektor dovoljnim količinama.

"Građani zato ne treba da brinu, niti bi panika trebalo da bude prisutna - ni za povlačenjem depozita iz banaka u kojima su sredstva najsigurnija i koje su i dobro kapitalizovane i veoma likvidne, niti za kupovinom deviza u menjačnicama. NBS obezbeđuje dovoljno sredstava i odgovara na sve zahteve banaka, čime dokazujemo da smo spremni da reagujemo bez odlaganja i adekvatno", navela je centralna banka.

NBS očekuje da banke u što kraćem roku prenesu efektivu menjačnicama koje će podmiriti tražnju građana i naložila je bankama da ni u jednom trenutku ne sme biti prekida snabdevanja menjačnica gotovinom.

"Ni u jednom trenutku stabilnost kursa nije i neće biti dovedena u pitanje i građani to treba da znaju. Nije pitanje da li NBS ima dovoljno instrumenata i da li će reagovati. Narodna banka Srbije već deluje kontinuirano kako bi stabilnost bila očuvana. Ovu krizu smo dočekali sa rekordno visokim nivoom deviznih rezervi preko 16 milijardi evra i imamo sasvim dovoljno sredstava i umeća da očuvamo stabilnost koja nema alternativu", istakla je NBS.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ukrajinska kriza ozbiljno uzdrmala tržište kapitala u Srbiji
Berza

Brokeri javljaju

01.03.2022. 20:05

Ukrajinska kriza ozbiljno uzdrmala tržište kapitala u Srbiji

Tržište kapitala u Srbiji pretrpelo je tokom februara 2022. godine najveći pad u više od godinu dana, pre svega pod uticajem turbulencija na globalnim berzama zbog ukrajinske krize, saopštila je brokerska kuća Momentum.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
35°C
19.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve