Biznis
13.06.2022. 15:05
Beta

Srbija

NBS: Međugodišnja inflacija u junu i julu između 10 i 11 odsto

Inflacija
Izvor: Shutterstock

Međugodišnja inflacija u Srbiji bi, po proceni Narodne banke Srbije (NBS), trebala da dostigne maksimum u junu i julu, u rasponu između 10 i 11 odsto, dok bi nakon toga, sa dolaskom nove poljoprivredne sezone, trebalo da počne da se smanjuje, kazao je zamenik generalnog direktora Sektora za ekonomska istraživanja i statistiku NBS Milan Trajković.

"Ulazak međugodišnje inflacije u granice inflacionog cilja NBS, koji iznosi tri odsto, sa odstupanjem plus ili minus 1,5 odsto, očekuje se u drugoj polovini sledeće godine i do kraja 2023. godine inflacija bi trebalo da iznosi oko četiri odsto", procenio je on.
 

"Ono što je dobro jeste da je inflacija u Srbiji i dalje niža nego u zemljama srednje i jugoistočne Evrope i skoro u potpunosti je uporediva s razvijenim zemljama. Razlog tome je bazna inflacija koju NBS i dalje uspeva da drži pod kontrolom, pre svega time što čuva stabilnost deviznog kursa, ali i time što nije dozvolila da inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede značajno porastu i da onda zbog toga dođe do dodatnog rasta cena za kojim objektivno nema potrebe", naveo je Trajković u video izjavi objavljenoj na sajtu NBS.

Dodao je da NBS na smanjenje inflacije utiče još od oktobra prethodne godine smanjenjem ekspanzivnosti monetarne politike, prvo putem povećanja repo stope, a zatim i putem povećanja referentne kamatne stope.

"Tome su svakako doprinele i mere Vlade koja je ograničila cene osnovnih životnih namirnica i marže naftnih kompanija, a u više navrata intervenisano je i iz robnih rezervi", rekao je Trajković.
 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Inflacija u svetu više nego udvostručena za godinu dana
Cene, inflacija

MOR

12.05.2022. 16:10

Inflacija u svetu više nego udvostručena za godinu dana

Rast inflacije u svetu odražava efekte zatvaranja zbog globalne pandemije u toku 2020. i 2021. godine, ali je na inflatorni skok u skorije vreme uticao porast cena energije i hrane, posebno od početka rata u Ukrajini, što će u narednim godinama verovatno održati cene na visokim nivoima, ocenila je Međunarodna organizacija rada (MOR).
Close
Vremenska prognoza
clear sky
32°C
14.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve