Biznis
12.05.2022. 16:10
Beta

MOR

Inflacija u svetu više nego udvostručena za godinu dana

Cene, inflacija
Izvor: Shutterstock

Rast inflacije u svetu odražava efekte zatvaranja zbog globalne pandemije u toku 2020. i 2021. godine, ali je na inflatorni skok u skorije vreme uticao porast cena energije i hrane, posebno od početka rata u Ukrajini, što će u narednim godinama verovatno održati cene na visokim nivoima, ocenila je Međunarodna organizacija rada (MOR).

Godišnja stopa inflacije širom sveta, merena indeksom potrošačkih cena, ubrzala je rast na 9,2 odsto u martu 2022, sa 7,5 odsto u februaru 2022. godine, 6,8 odsto u januaru 2022. i 6,4 odsto u decembru 2021, ukazuje se u najnovijoj analizi MOR koju je objavio portal Nezavisnost.org.

Stopa inflacije u martu 2022. bila je više nego dvostruko veća od stope od 3,7 odsto zabeležene u martu 2021. 

Stručnjaci MOR-a ukazali su da je rat u Ukrajini izazvao veliki šok na tržištima roba i poremetio globalne obrasce trgovine, proizvodnje i potrošnje na načine koji će verovatno u narednim godinama održati cene na visokim nivoima.

Prema podacima o globalnom tržištu roba iz marta 2022, pšenica i ulje su trenutno približno 50 odsto skuplji nego pre godinu dana, a rastu i cene i drugih žitarica.
 

"Za zemlje uvoznice, ova poskupljenja predstavljaju značajnu prepreku ekonomskom rastu i egzistenciji, potencijalno podižući društvene i političke tenzije", upozorio je MOR.
 

Međutim, kako se napominje u analizi, cene, posebno hrane, rasle su i pre početka rata u Ukrajini.

 

"Ograničenja prekograničnog kretanja radne snage i poremećaji u globalnim lancima snabdevanja u vezi sa kovidom-19 povećali su troškove proizvodnje i smanjili konkurenciju. Nedavna povećanja cena izazvana ratom u Ukrajini jednostavno su pogoršala postojeći pritisak na cene zbog spoja velike potražnje i stalne nestašice ponude", ističe se u analizi MOR-a.
 

Navedeno je da porast cena ima veliki uticaj na životni standard domaćinstava, posebno onih sa nižim prihodima, koja veći deo svojih prihoda troše na hranu i druge osnovne potrepštine.

Kako je ukazano, domaćinstva se sada suočavaju sa izglednim pogoršanjem ličnih finansija "u pozadini slabijeg nacionalnog ekonomskog rasta i odloženog oporavka nakon krize".

Prognoza je da naredni meseci verovatno "neće doneti veliko olakšanje" s obzirom na nove epidemije kovida-19 u nekim kineskim gradovima, a posebno zbog rata u Ukrajini, koji zajedno stvaraju ogromnu neizvesnost u pogledu funkcionisanja globalnih lanaca  snabdevanja i cena roba, naveo je MOR.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Sve je poskupelo pa i hleb "Sava"
Hleb

Novo poskupljenje

10.05.2022. 15:11

Sve je poskupelo pa i hleb "Sava"

Hleb "sava" od sutra će biti skuplji tri dinara i umesto 46 košta 49 dinara, odlučilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, a trgovcima, velikim lancima, marža od šest odsto je mala pa traže nekoliko puta veću, rekao je predsednik Unije pekara Zoran Pralica.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
6°C
28.11.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve