Biznis
09.10.2022. 18:33
Beta

Narodna banka Srbije

NBS na listu deviznih valuta uključuje još dve

Novac
Izvor: Shutterstock

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da će na listu valuta kojima se trguje na deviznom tržištu Srbije uključiti dve nove, valutu Ujedinjenih Arapskih Emirata dirham i Severne Makedonije denar, a odluka stupa na snagu od 1. novembra.

Takođe, sa liste valuta kojima se trguje na deviznom tržištu Srbije, briše se hrvatska kuna od 1. januara 2023. godine, kada će Hrvatska pristupiti evro zoni.

"Pri donošenju odluke o uvođenju dirhama na listu valuta kojima se trguje na domaćem deviznom tržištu, NBS se rukovodila konkretnim potrebama privrednih subjekata i potencijalima ekonomske i drugih vidova saradnje, imajući u vidu značaj koji bi uvođenje dirhama na ovu listu imalo za dalju saradnju naše dve zemlje", navela je NBS.

Odluka se pre svega odnosi na dodatne olakšice za investiranje i poslovanje domaćih kompanija i kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i za promociju Srbije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

"Pri donošenju odluke o uključivanju makedonskog denara na listu valuta kojima se trguje na domaćem deviznom tržištu, Narodna banka Srbije se rukovodila razvijenom ekonomskom i drugim vidovima saradnje Republike Srbije i Republike Severne Makedonije, ali i potencijalima za dalji razvoj ove saradnje, naročito nakon pokretanja inicijative Otvoreni Balkan", navela je NBS.
 

NBS je istakla da bi uvođenje makedonskog denara na listu valuta kojima se može trgovati u Srbiji trebalo da olakša ostvarenje definisanih ciljeva ove inicijative.

Odluka o brisanju hrvatske kune sa liste valuta kojima se trguje na domaćem deviznom tržištu je doneta uzimajući u obzir ulazak Hrvatske u evro zonu od 1. januara 2023. godine, čime svoju nacionalnu valutu zamenjuje evrom.

NBS će od 1. novembra početi sa objavljivanjem kursne liste za zvanični srednji kurs dinara i kursne liste za devize, na kojima će biti uključeni i kursevi dinara prema dirhamu i makedonskom denaru, dok će kurs dinara prema hrvatskoj kuni biti isključen počev od 1. januara 2023. godine.

Kako je saopštila NBS, građani će hrvatsku kunu za dinare u menjačnicama i bankama u Srbiji moći da zamene do kraja ove godine, nakon čega će zamena biti moguća isključivo kod određenih institucija u Hrvatskoj.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Uvećan javni dug Srbije
Berza

Ministarstvo finansija

05.10.2022. 14:50

Uvećan javni dug Srbije

Javni dug Srbije je u avgustu ove godine bio 32,24 milijarde evra, što je 53,4 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), objavilo je Ministarstvo finansija. U julu je javni dug iznosio 31,45 milijardi evro, odnosno 52,1 odsto BDP-a. Javni dug je na kraju 2021. godine iznosio 30,13 milijardi evra i imao je udeo od 56,5 odsto u BDP-u.

Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
23.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve