Biznis
09.01.2023. 20:30
R. E. / Blic

Šta kažu stručnjaci

Nekretnine u 2023: Da li će rasti cena kvadrata?

Zgrada
Izvor: Shutterstock

Prosečan kvadrat stana za dve godine poskupeo je za oko 30 odsto, a na pojedinim lokacijama u većim gradovima, cena je išla u plus i do 70 odsto, a najčešće za oko 25. Šta nas čeka u novoj godini...

Imajući u vidu da cene kvadrata rastu duže od dve godine, mnogi su očekivali bar stagnaciju, ako ne i pad. Okolnosti i velika tražnja učinili su, međutim, da tržište nekretnina ostane na ceni i da kvadrat nekretnine iz meseca u mesec bude samo vredniiji - ne samo u Beogradu, već širom Srbije.

Stručnjaci su za Blic biznis pričali o tome šta nas očekuje u 2023. godini. 

"Očekujemo stagnaciju cena i blagi rast, i to su to okolnosti koje dolaze kao posledica rasta inflacije. Svi parametri koje smo testirali pokazuju tendenciju blagog nastavka rasta cena. To znači da neće biti naglog rasta i trenda koji smo prethodno gledali, već da će povećanje pratiti inflaciju. Koliko će to povećanje iznositi zavisi od kretanja inflacije", rekao je Milić Đoković, procenitelj i stručnjak na tržištu nekretnina.

Đoković ističe i smanjen broj građevinskih dozvola, što bi, kako kaže, u narednom periodu moglo dodatno da doprinese rastu cena.

"U trećem i četvrtom kvartalu 2022. broj izdatih dozvola je smanjen za 20 odsto što znači da će se za toliko manje graditi u 2024. To je petina manje stanova u novogradnji nego sada. Taj deo moraće da se nadoknadi ili iz stare gradnje ili iz legalizacija. Jer ako se to ne desi i ne bude ozbiljne ponude stanova, nažalost cene će nastaviti da divljaju. To su faktori koji utiču na tržište nekretnina, dakle zakon ponude i potražnje".

Jelena Davidović, vođa prodajnog tima oglasnih portala Nekretnine.rs kaže da bez obzira na globalnu krizu, rastuću inflaciju, kao i na to da je gradnja usporila, potražnja za stanovima je i dalje je velika. Uprkos tome što građani sa nestrpljenjem čekaju da posle velikog rasta dođe i do korekcije cene, predviđanja su da će samo doći do smirivanja tržišta.

"Očekivanje je da dođe do usporavanja rasta cena. Stručnjaci predvidjaju da će se tržište stabilizovati od oktobra naredne godine, ali da neće doci do smanjenja cena već samo do smirivanja tržišta. Sigurno je da će i 2023. biti izazovna, pogotovo kada su u u pitanju uslovi za odobrenje stambenih kredita, kao i rast kamatnih stopa s obzirom na to da čelnici ECB daju izjave da će se kamate podizati do polovine naredne godine". 

Za 50.000 evra do pre dve, tri godine moglo se kupiti oko 40 kvadrata u novogradnji u širem centru Beograda, a danas je to nemoguće. Za ovaj iznos moguće je pronaći male stanove, odnosno garsonjere u starim zgradama i u suterenima.

Prema izveštaju Republičkog geodetskog zavoda iz septembra ove godine prosečna cena kvadrata u centru prestonice je 3.078 evra. Prema ovom izveštaju najeftiniji prosečan kvadrat u novogradnji je na opštini Rakovica 1.655, kao i na opštini Čukarica 1.695 evra.

 

Kako pokazuje izveštaj portala nekretnine.rs prosečna cena kvadrata u centru Beograda u novembru bila je 3.150 evra. Opština Novi Beograd zabeležila je cenu od 2.633 evra, dok je opština Mirijevo dostigla cifru od 1.750 evra.

U Novom Sadu su prosečne cene kvadrata oko 2.500 evra, u centru Niša skoro 1.800 evra, u Kragujevcu 1.282 evra a u Pančevu 1.404 evra po metru kvadratnom.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Po kojim principima rade procenitelji nekretnina
nekretnina

Porast cena na tržištu

16.12.2022. 04:10

Po kojim principima rade procenitelji nekretnina

Porast cena na tržištu nekrentnina je u poslednjih nekoliko godina doneo sasvim pristojnu zaradu onima koji su se odlučili za prodaju, dok su najviše ispaštali prosečni kupci.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
27°C
17.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve