Biznis
03.09.2019. 14:39
R. E. / Index.hr

NEMA ŠTEDNJE, NEMA ULAGANJA: Sledeća kriza će uništiti "milenijalce"

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Trgovinski rat traje, stope prinosa padaju, a investitori beže u sigurnost. Globalni rast usporava, berza pada... Krize i recesije nisu dobre ni za koga. Slaba privreda znači loše finansijske, emocionalne i zdravstvene posledice za svakoga. Međutim, sledeća recesija, ako i kad se počne događati, posebno će teško udariti generaciju "milenijalaca", piše The Atlantic.

Završiće će lošije nego roditelji

Kako se približavaju njihove srednje godine, milenijalci se ne uspevaju "ubaciti" u srednju klasu i najverovatnije će postati prva generacija u modernoj ekonomskoj istoriji koja će završiti lošije nego njihovi roditelji, anovid list. Sledeća kriza bi to mogla osigurati, zaustaviti njihove karijere i sniziti plate baš u trenutku kad milenijalci ulaze u godine u kojima bi trebali najbolje zarađivati.

U posljednjoj krizi, bačeni su na neizvestan ekonomski smer. Diplomirali su usred najlošije situacije na tržištu rada u poslednjih 80 godina i to ne samo da je značilo nekoliko godina visoke nezaposlenosti iligodine života provedenih u roditeljskoj kući, već i deceniju izgubljenih plata. Generacija dovoljno nesretna da uđe na tržište rada u recesiji pretrpela je tako značajne gubitke u prihodima da će trebati godine i godine da se oporavi. To su pokazala istraživanja, a sad imamo i konkretne dokaze. Od 2014. milenijalci nisu zarađivali više od "generacije X" u istoj dobi, a zarađivali su 10 odsto manje od "baby boomera". Milenijalke danas zarađuju manje od žena "generacije X".

Deca 80-ih i 90-ih godina imala su i ogroman i finansijski katastrofalan teret na svojim oslabljenim platama i trilion dolara duga za školovanje. Otprilike četvrtina "Generacije X" uzela je kredit za univerzitetsko obrazovanje, u poređenju s polovinom milenijalaca. A milenijalci su uzeli dvostruko veći iznos od pripadnika Generacije X. Nije ni čudo, s obzirom na to da su iznosi školarina od 2001. porasli za više od 100 posto, čak i nakon što se uračuna inflacija.

Povezane vesti - RAZBIJANJE MITOVA: Milenijalci pre biraju korporaciju nego preduzetništvož

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
foto: Shutterstock

Toksična kombinacija manjih prihoda i većih studentskim kredita, uz dodatak visokih kamata u godinama oporavka, doveo je do toga da su milenijalci isključeni s tržišta nekretnina i tako izgubili način da steknu bogatstvo. Stopa vlasništva nad nekretninama u ovoj generacije je osam posto manja nego u "Generaciji X" ili "Baby Boomera" u istoj dobi.

Kao rezultat toga, milenijalci nisu mogli profitirati od dramatičnog oporavka cena stambenog prostora koji se dogodio nakon finansijskog kolapsa. Milenijalci su takođe biti prisiljeni davati milijarde dolara za najam kuća, koji je u mnogim urbanim područjima naglo porastao. To predstavlja najveći generacijski transfer novca od mladih prema starima. Boomeri su vlasnici kuća i sprečavaju lokalnu upravu da više gradi te tako profitiraju od rasta cijena i uzimaju bezbrojne čekove za najamninu od mlađih i siromašnijih obitelji.

Pritisak troškova milenijalcima je takođe otežao ili onemogućio štednju ili ulaganje. Udeo Amerikanaca mlađih od 35 godina koji imaju deonice pao je s 55 posto 2001. na 37 posto 2018, delom zato što poslodavci ređe nude štednju, a delom zato što milenijalcima na kraju meseca ne preostaje ništa za staviti na stranu. Stručnjaci upozoravaju da cijela jedna generacija ne štedi na odgovarajući način, a dve trećine milenijalaca nemaju apsolutno ništa na penziskoj štednji. To znači da milenijalci nimalo nisu profitirali od višegodišnjeg porasta cena deonica, kao što su profitirali njihovi roditelji i dedovi.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
foto: Shutterstock

Milenijalci na papiru vrede manje od pripadnika starijih generacija i manje od pripadnika starijih generacija kad su bili u njihovoj dobi. Neto imovina prosečnog milenijalskog domaćinstva je 40 odsto manja nego što je 2001. bila imovina domaćinstva pripadnika Generacije X i 20 posto manja od imovine domaćinstva Baby Boomera na kraju 80-ih godina.

Mogu li nadoknaditi izgubljeno?

Možda, ako bi se rast plata naglo i dramatično ubrzao i ako bi urbane sredine počele graditi milione novih domova, a Kongres najavio da se brišu studentski dugovi. Ipak finansijski stručnjaci smatraju to malo verojatnim. Milenijalci su propustili veliki porast vrednosti imovine koji se dogodio od 2010. do danas.

"I dok Baby Boomeri i dalje drže najbolje poslove i većinu stambenog prostora, milenijalci prolaze bitno lošije nego njihovi roditelji. Očekujemo da će samo manjina najboljih u sektorima koji su na ceni, kao što su tehnologija ili finansije, učinkovito prevladati taj nedostatak", zaključila je investicijska banka Credit Suisse.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Sledeća recesija, ove godine, sledeće godine, kad god se pojavi, verojatno će još više pogoršati situaciju milenijalaca. Već su odustali od štednje i kupovine domova, kao i stupanja u brak i rađanja djece, zbog svojih skromnih poslova i tereta studentskih kredita. Pad koji vodi većoj nezaposlenosti i manjim platama nateraće milenijalce da još više čekaju na akumulaciju imovine te im otežati akumulaciju bilo kakvog bogatstva.

Ipak, postoji još jedna generacija koja bi mogla proći još lošije od milenijalaca - Generacija Z.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
34°C
03.07.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve