Biznis
14.04.2021. 11:39
R .E.

Isključivanje Yahoo sajta

Nema više loših pitanja i nepromišljenih odgovora

Yahoo, internet, platforma
Izvor: Shutterstock

Jedna od najdugovečnijih i najcenjenijih web platformi za pitanja i odgovore u istoriji interneta - Yahoo odogovori, zatvara svoja vrata četvrtog maja 2021. godine. Od 20. aprila korisnici više neće biti u mogućnosti da postavljaju pitanja i odgovore već samo da čitaju postojeća. Sajt se zvanično isključuje četvrtog maja, a omogućeno je preuzimanje podataka sa sajta do 30. juna, nakon čega će isti biti izbrisani i nedostupni.

Platforma "Yahoo odgovori" postoji još od 2005. godine, a šestnaest godina kasnije ona se gasi. Yahoo odgovori je Američka web stranica vođena od strane zajednice, na kojoj se nalaze brojna pitanja i odgovori. Yahoo omogućava korisnicima da postavljaju pitanja, odgovaraju na pitanja drugih korisnika i daju prednost određenim pitanjima i odgovorima kako bi ista došla do što većeg broja korisnika. Ova platforma je dugo vremena bila jedno od najpopularnijih mesta na internetu za postavljanje raznovrsnih pitanja.

Ipak, nakon četvrtog maja Yahoo odgovori više neće biti u funkciji. Od 20. aprila korisnici neće moći da postavljaju pitanja i odgovore na web stranici, ali će idalje imati mogućnost da čitaju već postojeća. Web sajt se zvanično isključuje četvrtog maja 2021. godine. Kompanija Yahoo je omogućila korisnicima da ukoliko žele, mogu da preuzmu kopije svojih pitanja i odgovora koje su postavljali prijavljivanjem na Your Privacy Dashboard zahtevajući dalje preuzimanje. Preuzimanje se najkasnije može obaviti do 30.  juna, nakon čega će svi podaci biti izbrisani i nedostupni za korišćenje. Gašenje Yahoo odgovora neće uticati na ostale Yahoo naloge i servise, ističe kompanija.

Yahoo, internet, platforma
Izvor: Shutterstock

Zanimljiva je delima okružena oko samog gašenja web stranice. Mnogi korisnici smatraju da je to ispravna odluka zbog samog sadržaja koji se nalazio na istoj. BuzzFeed ističe da je godinama unazad vodio liste sa glupim pitanjima i odgovorima na ovoj platformi, od kojih je najpoznatije pitanje kako se prave bebe? Ipak, postoji i suprotno mišljenje, a ono se zasniva na uverenju da su tamo zasigurno postojala dragocena pitanja i odgovori koji nakon gašenja više neće postojati.

Što se tiče samog razloga za gašenje web stranice Yahoo odgovori, aktivni korisnici Yahoo naloga dobili su poruku sa detaljnijim razlozima od kojih je nama poznat da je s godinama web stranica postala manje popularna i da je kompanija odlučila da resurse prethodno usmerene na tu plaformu preusmeri na proizvode koji bolje i više služe korisnicima.

Kako ističu na straici BuzzFeed.com, Yahoo ima dugu i slavnu istoriju isključivanja svojih delova, s tim u vezi, gašenje web stranice Yahoo odgovori za mnoge ne predstavlja iznanađenje. Primera radi, Yahoo je 2009. godine ugasio GeoCities, jedno od najvećih spremišta digitalne kulture. Trenutno je na web stranici Yahoo odgovori aktuelno pitanje– koga krivite za gašenje Yahoo odgovora?

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
27°C
27.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve