Biznis
19.06.2021. 11:45
Tanjug

Zorana Mihajlović

"Nisam potpisala ugovor sa Rio Tintom"

Zorana Mihajlović
Izvor: TANJUG / TANJA VALIC

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović rekla je da ne postoji ugovor sa Rio Tintom, niti sa bilo kojom drugom kompanijom o ekspoataciji jadarita u Srbiji, ističući da je to "neistina koju šire deo opozicionih političara i razni aktivisti koji preko ove teme žele da uđu u politiku".

Ona je precizirala da postoji samo Memorandum o razumevanju iz 2017. godine koji je potpisao prethodni ministar Aleksandar Antić, kao i odobrenja za geološka istraživanja koja su izdavala različita ministarstva.

"Koliko god puta oni ponavljali laži, mi ćemo odgovoriti istinom. Nećemo dozvoliti nikome da manipuliše građanima jer je ovo suviše važno pitanje za budućnost Srbije", naglasila je Mihajlović u intervjuu za današnju "Politiku".

Ponovila je da je jadarit jedinstven mineral u svetu i da je Srbija u jedinstvenoj poziciji da odlučuje na koji način će da iskoristi činjenicu da raspolaže jednim od najtraženijih resursa u 21. veku.

Ističe da je litijum ne samo ekonomska i generacijska prilika za ubrzani napredak Srbije.

"Sve što bude radilo, svaki novi rudnik moći će da radi samo uz najviše standarde zaštite životne sredine. Odluka o tome može da bude doneta tek kad budu završene sve studije i kad čujemo kakav je stav građana", rekla je Mihajlović.

Ona je poručila da neće biti rudnika ako priroda ne bude sačuvana ili ako građani, nakon što budu upoznati sa svim činjenicama, kažu da su protiv.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
-4°C
09.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve