Biznis
06.06.2019. 15:05
Marko R. Petrović

NIŠTA OD SPAJANJA: Fijat povukao ponudu Renou, radnici mogu na odmor

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ispostavilo se da je srpska premijerka bila u pravu kada je rekla da spajanje Fijata i Renoa neće ugroziti Fijatovu fabriku u Kragujevcu. A neće je ugroziti iz prostog razloga što do spajanja dva automobilska giganta neće ni doći. Ostaće, međutim, nepoznato da li je Ana Brnabić imala neke insajderske informacije, da li je možda konsultovala neku gataru, ili joj se jednostavno posrećilo.

Uglavnom, radnici FAS-a mirno mogu da se spremaju za 90-dnevni prinudni odmor koji im menadžment priprema, čim dobije odobrenje upravo vlade na čijem je čelu Ana Brnabić.

No, vratimo se osnovnoj priči o propalom udruživanju Fijata i Renoa. Fijat Krajsler je, naime, povukao ponudu za udruživanje sa francuskom kompanijom. Realizacija ove ponude bi, inače, potpuno preoblikovala auto industriju na svetskom nivou, a ovim kompanijama bi omogućila da se takmiče u trci za proizvodnju električnih i vozila bez vozača.

Kako prenosi CNN biznis, Fijat je u sredu saopštila da je „postalo jasno da trenutno u Francuskoj ne postoje politički uslovi da se ovakva kombinacija uspešno realizuje“.

Prethodno je Reno saopštio kako je francuska vlada zatražila od kompanijskog borda direktora da odlože glasanje o udruživanju sa Fijatom.

Povezane vesti - Akcionari Nisana odlučili da Karlosa Gona izbace iz kompanijskog borda. Više o tome pročitajte ovde.

Država, koja poseduje 15 odsto Renoa i njen je najveći pojedinačni akcionar, prethodno je najavila da bi podržala spajanje ako bi kompanije sačuvale radne mesta i fabrike u Francuskoj.

Akcije Renoa pale su za skoro sedam odsto na pariskoj berzi u četvrtak, nakon što je Fijat povukao ponudu. Istovremeno, vrednost akcija Fijat Krajslera u Milanu opala je za 1,6 odsto.

Da je ralizovan, ovaj sporazum stvorio bi treću po veličini automobilsku grupaciju na svetu, posle Folksvagena i Tojote, a Dženeral motors „bacili“ bi na četvrtu poziciju.

Ovo je bio poslednji pirmer pokušaja renomiranih proizvođača automobila da, tražeći partnera, podele troškove razvoja novih tehnologija, uključujući  proizvodnju električnih i vozila bez vozača.

Fijat Krajsler je vlasnik brendova kao što su Džip, Dodž, Alfa Romeo i Maserati. Jedno od njihovih najvećih tržišta je upravo Severna Amerika, gde je Reno veoma slabo zastupljen.

Kada su prošlog meseca prvi put predložili udruživanje, Fijat je obelodanio da bi njime godišnje uštedeli više od pet milijardi evra, a istakli su i da nijedna fabrika ne bi bila zatvorena zbog sjedinjavanja.

Reno je već deo velike međunarodne kompanije u kojoj su i japanski prozvođači Nisan i Micubiši. Reno ima određeni udeo u Nisanu, kao i obrnuto.

Kompanija je došla u probleme nakon što je Karlos Gon, čovek koji je zaslužan za partnerstvo i raniji predsednik Nisana i Renoa uhapšen prošle godine u Japanu i optužen za finansijske malverzacije.

Nisan nije želeo da komentariše odluku Fijata da povuče ponudu.

Nisan, Reno i Micubiši zapošljavaju zajedno više od 470.000 radnika u više od 200 zemalja. Prošle godine prodali su više od 10,6 miliona vozila.

Nakon Gonovog hapšenja, sve tri kompanije obnovile su svoje „zavete vernosti“, ali su tenzije među partnerima ipak ostale.

Fijat Krajsler je, pak, nastao spajanjem dve komapnije koje su se borile sa problemima. Fijat je kupio kontrolni oaket akcija u Krjsleru, nakon što je američka vlada spasila kompaniju 2009. godine. Do konačnog ujedinjenja došlo je 2014. godine.

Po prodaji, Fijat Krajsler je u Americi na dalekom četvrtom, a u svetu na osmom mestu. Kompanija, takođe, kaska za konkurencijom i u osvajanju tehnologije za proizvodnju električnih i automobila bez vozača.

Serđo Markione, nekadašnji menadžer kompanije, koji je preminuo prošle godine, otovoreno je govorio o potrebi udruživanaja Fijat Krajslera sa nekim većim proizvođačem, ukoliko želi da ostane u trci.

On je čak tražio spajanju sa Dženeral motorsom, ali je odbijen. Od svih rukovodećih ljudi u autoindustriji, on je bio najotvoreniji kada je govorio o pretnjama koje tradicionalnim proizvođačima automobila predstavljaju novi igrači poput Gugla.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
01.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve