Biznis
04.05.2021. 11:13
R. E.

Utečnjeni prirodni gas i

Nova motorna goriva uskoro u Srbiji

Zagađenje
Izvor: Shutterstock

Definicijom novih kategorija motornih vozila u Zakonu o energetici otvara se mogućnost njihovog stavljanja na tržište Srbije ako su usaglašena sa tehničkim i drugim zahtevima, navode u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Nova motorna goriva kao što su utečnjeni prirodni gas i vodonik definišu se kako zbog zahteva tržišta, tako i zbog međunarodnih obaveza u vezi sa smanjenjem u saobraćaju emisije gasova sa efektom staklene bašte, naveli su u Ministarstvu.

"Upotreba goriva koje ima niže emisije doprinosi tom cilju", naveli su u Ministarstvu za B92 i dodali da je u oblasti prirodnog gasa stvoren osnov za implementaciju regulative EU, koja se odnosi pre svega na efikasan transport prirodnog gasa i efikasne integracije transportnog sistema prirodnog gasa Srbije i transportnih sistema regiona uskladivanjem na tehnickom operativnom i komunikacionom nivou.

"Implemenacijom te regulative olakšava se operativna saradnja susednih operatora transportnih sistema. Takođe, stvoren je osnov za usklađivanje transportnih tarifa, kao i postupaka za zakup kapaciteta sa važećom evropskom regulativom. Pored toga, uvodi se nova energetska delatnost i novi ucesnici na tržištu prirodnog gasa - trgovina prirodnim gasom za snabdevanje na veliko", naveli su Ministarstvu.

Na taj način dodatno se otvara tržište prirodnog gasa tako što privredna društva koja nisu registrovana u Srbiji mogu obavljati te delatosti na tržištu Srbije.

To je posebno značajno za rad i iskorišćenost postojećih i novih gasovodnih kapaciteta u Srbiji jer omogućava da ih zakupe pravna lica iz inostranstva ne samo za potrebe snabdevanja tržišta već i tranzita u regionu, kao i za povećanje konkurencije na tržištu Srbije u snabdevanju prirodnim gasom, navode u Ministarstvu.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
light rain
13°C
23.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve