OPORAVLJAJU SE: Snažan rast kineskog uvoza i izvoza u septembru

OPORAVLJAJU SE: Snažan rast kineskog uvoza i izvoza u septembru

EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI


Kineski uvoz i izvoz zabeležili su snažan rast u septembru ove godine jer je sve više trgovinskih partnera te zemlje ukinulo ograničenja uvedena zbog koronavirusa, dajući dodatni zamajac drugoj po veličini ekonomiji sveta.

Izvoz Kine je u septembru skočio za 9,9 odsto međugodišnje, pokazuju današnji podaci Uprave carina, što je iznad rasta od solidnih 9,5 procenata u avgustu, izveštava Rojters.

Povezane vesti – Rat koji svi drugi plaćaju

Snažni spoljnotrgovinski pokazatelji ukazuju na to da se kineski izvoznici brzo oporavljaju od pandemije koronavirusa koja je pogodila narudžbine iz inostranstva.

EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

Kineska fabrička aktivnost takođe raste sa daljim postepenim oporavkom međunarodne trgovine, ali neki analitičari upozoravaju da bi izvoz mogao da stane kada splasne potražnja za zdravstvenom zaštitnom opremom kineske proizvodnje, doodaje britanska agencija.

Kineski uvoz je uzleteo u septembru za 13,2 posto, vrativši se rastu nakon pada od 2,1 odsto u avgustu, što je znatno iznad prognoza ekonomista koji su očekivali rast od 0,3 procenta.

Suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni zemlje iznosio je prošlog meseca 37 milijardi dolara, u odnosu na očekivanih 58 milijardi, pri čemu je trgovinski suficit u trgovini sa SAD-om smanjen na 30,75 milijardi dolara sa nivoa od 34,24 milijarde u avgustu.

 EPA-EFE/WU HONG

EPA-EFE/WU HONG

Najviši američki i kineski trgovinski zvaničnici potvrdili su posvećenost fazi 1 trgovinskog sporazuma u telefonskom razgovoru u avgustu.

Međutim, američki ministar poljoprivrede Soni Perdu je ranije ovog meseca izrazio sumnju u pogledu verovatnoće da Kina ispuni svoje obaveze vezane za kupovinu poljoprivrednih proizvoda iz SAD, koje je preuzela u okviru prve faze trgovinskog sporazuma, napominje Rojters.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar