OSETIĆETE ŽMARCE: Da li ste čuli za ASMR – “masažu mozga”?

OSETIĆETE ŽMARCE: Da li ste čuli za ASMR – “masažu mozga”?

Shutterstock


Neobični video zapisi na YouTube-u koji nude “masažu mozga”, prikazuju žene koje šapuću, kuckaju noktima po drvenim kutijama i mačke koje predu. ASMR video zapisi su u porastu a njihovi autori zarađuju milione.

Skraćenica ‘ASMR’ je prvi put upotrebljena 2010. godine i označava ‘autonomni senzorni meridijalni refleks’. To je onaj prijatan, često sedativni osećaj koji imate kada čujete neki poznat i umirujući zvuk poput češljanja kose, šaputanja, zvuka talasa, kiše ili šuškanja papira. Mnogi ljudi tvrde da osećaju žmarce kada slušaju i gledaju ove snimke, piše sajt Netimperative.

Shutterstock

Shutterstock

Povezane vestiPrvi video zapis postavljen na YouTube slavi 15 godina

Novo istraživanje sajta OnlineMattressReview otkrilo je da mnogi kreatori ASMR video zapisa zarađuju preko milion dolara godišnje. U ovoj studiji se, između ostalog, spominju dva južnokorejska influensera koja zarađuju prosečno 495,000 dolara mesečno, američki ASMR kanal sa preko 8 miliona pretplatnika i kanadsku ASMR zvezdu čiji su video snimci pregledani ukupno 603 miliona puta.

 

Učinkovitost ASMR-a je predmet mnogih članaka i istraživačkih radova, od Scientific American-a do Univerziteta u Šefildu.

Shutterstock

Shutterstock

To nije novi trend, ali interesovanje za ASMR i dalje raste. Prema podacima Google-a, termin ‘ASMR’ ima 2,3 miliona pretraga mesečno, dok na YouTube-u korisnici ukucaju ‘ASMR’ u pretraživač 11 miliona puta mesečno.

Povezane vestiGOOGLE OTKRIO: Youtube ostvaruje prihode od 15 milijardi dolara godišnje

Na primer, kreatorka ovog video zapisa mogla bi da mesečno zaradi preko 495,000 dolara putem prihoda od oglasa, što je više od godišnje plate američkog predsednika.

Sajt OnlineMattressReview je želeo da prouči status ASMR-a u 2020. godini, kako bi pokazao koliko je rasprostranjena ova internet pojava. Njihov tim je koristio podatke iz različitih alatki za web analitiku, kako što je Google Keyword Planner.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar