Biznis
28.06.2022. 15:06
Beta

Dogovor

Otpremnine za radnike Fijata biće uplaćene u sredu

Fijat
Izvor: Shutterstock

Na račune 492 Fijatova radnika u Kragujevcu, koji nisu zainteresovani za odlazak na rad u Slovačku i dobijaju otkaze u kompaniji, u sredu će biti uplaćene otpremnine u iznosu od 790 evra po godini staža, rekao je Beti član pregovaračkog tima Zoran Miljković.

Od tog broja radnika, 451 je iz fabrike Fijat Krajsler automobili (FCA) Srbija, a 41 iz fabrike Fijat plastik koja radi branike za vozilo "500 L".

Miljković je rekao da svi radnici koji će dobiti otkaze treba da se prijave na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje kako bi ostvarili pravo na dogovorenu mesečnu naknadu između 16.000 i 17.000 dinara.

Posle sastanka u utorak u Predsedništvu Srbije, o tehničkim detaljima realizacije socijalnog programa za Fijatove radnike, Miljković je rekao da je rok za prijavljivanje radnika za odlazak u Slovačku produžen za još sedam dana.

Miljković je kazao da se 1.030 radnika još nije opredelilo za neku od ponuđenih opcija.

"Dobili smo nezvaničnu potvrdu da će poslodavac promeniti uslov za odlazak u Slovačku, odnosno da će radnici odlaziti da rade tri meseca uz pauzu od mesec dana i povratak kući, a onda iznova tako u ukupnom trajanju od dve godine. U tom slučaju se proporcionalno smanjuje i prvobitno najavljeni bonus od 11.000 evra", rekao je Miljković.
 

On je naveo da je na sastanku u utorak precizirano da je 63 radnika iz zaštićenih kategorija koji će biti izuzeti iz socijalnog programa.

Prema rečima Miljkovića, za radnike Fijata koji žele da pređu u druge firme u ponudi su Zastava tervo iz Kragujevca i Borbeni slođeni sistemi (BSS) u Velikoj Plani.

Miljković je rekao da je to ponuda za 250 radnika, ali da oni treba prethodno da budu obučeni za obavljanje poslova u tim firmama.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Država će pomoći radnicima Fijata, ali...
Automobili, industrija, proizvodnja

Aleksandar Vučić

15.05.2022. 13:29

Država će pomoći radnicima Fijata, ali...

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će država pomoći radnicima Fijat Krajsler automobili (FCA), ali da država ne može da odlučuje šta će raditi privatni vlasnik.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
22°C
26.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve