Biznis
18.02.2024. 04:45
Bloomberg Adria

Novi podaci

Padaju cene nekretnina u Beogradu

Stanovi
Izvor: Shutterstock

Pad tražnje za stanovima za trećinu je usporio stanogradnju u Beogradu i prvi put posle dužeg vremena prosečna cena novosagrađenih stanova u glavnom gradu pala je u četvrtom kvartalu 2023. godine sa 2.300 evra, na 2.220 evra međugodišnje.

To su pokazali podaci Republičkog geodetskog zavoda, što je nagoveštaj tendencije pada koji očekuju analitičari Bloomberg Adrije u ovoj godini.

Ako se posmatra cela Srbija, uprkos manjoj izgradnji zgrada u celoj zemlji za četiri procenta, uglavnom stambenih budući da su ostale vrste nekretnina rasle, cene stanova uglavnom se nisu kretale silaznom putanjom u poslednjem tromesečju prošle godine. Čak naprotiv. Poskupeli su za 5,75 odsto međugodišnje, sudeći prema Indeksu cena stanova za četvrti kvartal, koji je objavio RGZ.

Rast cena jeste usporio, ali cene ne miruju. U poređenju sa trećim tromesečjem 2023, cene stanova u Srbiji su porasle za 0,83 odsto.

Iako se nastavila tendencija rasta, nakon dvogodišnje ekspanzije, cene stanova u četvrtom tromesečju 2023. godine su neznatno manje porasle u odnosu na prethodni period.

Posmatrano po regionima, u odnosu na četvrti kvartal prošle godine cene stanova su porasle u Beogradu 5,79 odsto, Vojvodini za 4,67 odsto, Šumadiji i zapadnoj Srbiji za 5,95 odsto, a kao i u prethodnih nekoliko kvartala najsnažniji rast cena zabeležen je u južnoj i istočnoj Srbiji i iznosio je 8,16 odsto, gde se ujedno najviše i gradilo krajem prethodne godine.

Paradoksalno deluje, ali više su poskupeli stari stanovi nego novi, a u Beogradu je čak prosečna cena novih stanova, koji su dogurali do 10.000 evra po kvadratu, počela da pada.

Prema podacima RGZ, cene stanova u novogradnji, odnosno kupovina od investitora na nivou Srbije porasle su za 5,41 odsto, dok je starogradnja imala veći međugodišnji rast, koji je iznosio 5,93 odsto.

Posle značajnog porasta broja kupoprodaja u postpandemijskom periodu, u 2023. godini se beleži tendencija smanjenja kupoprodaja stanova u poređenju sa prethodne dve godine. U četvrtom tromesečju prošle godine zabeležen je međugodišnji pad od 20,5 odsto (posle pada od 18,4 odsto u trećem kvartalu).

Ukupna vrednost prometovanih stanova u četvrtom kvartalu iznosila je 870 miliona evra naspram 1.219 miliona evra u istom periodu 2022. godine.

"Kada se analiziraju podaci za treće tromesečje 2023. godine, primećen je porast u broju kupoprodajnih ugovora za 12 odsto u poslednjem kvartalu. Ovaj trend može se pripisati sezonskim fluktuacijama, gde se u Srbiji tradicionalno najviša aktivnost na tržištu nepokretnosti registruje u poslednjem tromesečju godine”, navedeno je u izveštaju RGZ, a prenosi Bloomberg Adria.

Takođe se može primetiti da se aktivnost na tržištu merena brojem kupoprodaja nalazi na približno istom nivou kao krajem 2019. i 2020. godine, dok je vrednost tržišta na znatno višem nivou zbog porasta cena nepokretnosti.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve