PALE CENE NAFTE: Smanjio se strah od posledica napada u Saudijskoj Arabiji

PALE CENE NAFTE: Smanjio se strah od posledica napada u Saudijskoj Arabiji


Cene akcija na Wall Street-u porasle su, jer su smanjio strah od negativnog posledica napada na saudijska naftna postrojenja i jer se ulagači nadaju smanjenju kamatnih stopa u SAD.

Dow Jones je ojačao 0,12 posto, na 27.109 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,26 posto, na 3005 bodova, a Nasdaq indeks 0,40 posto, na 8186 bodova.

Na najvećoj svetskoj berzi juče se trgovalo oprezno, nakon što su dan pre cene akcija pale, a cene nafte snažno porasle zbog strahovanja ulagača od geopolitičkih i državnih posledica napada dronovima na najveće naftno postrojenje u Saudijskoj Arabiji.

Napadi dronovima u subotu izazvali su prekid proizvodnje, a odgovornost za taj napad preuzeli su jemenski pobunjenici Huti, koje podržava Iran.

Predsednik SAD Donald Tramp prvo je oštro pretio Iranu, ali je naknadno poručio da ne želi rat, dok je Saudijska Arabija navela da će proizvodne kapacitete obnoviti do kraja meseca, što je umanjilo strahovanja ulagača od oštrog pada ponude nafte na svetskom tržištu i dugotrajne obnove postrojenja.

Pročitajte još: Zašto su Saudijska Arabija i Iran ljuti rivali

Kako je zbog napada na postrojenja proizvodnja nafte u Saudijskoj Arabiji smanjena za 5,7 miliona barela na dan, što je gotovo polovina njene celokupne proizvodnje, odnosno pet odsto ukupne svetske proizvodnje, u ponedeljak su cene nafte skočile više od 10 odsto.

Međutim, kako su Sjedinjene Američke Države i druge zemlje poručile da će u slučaju potrebe koristiti svoje naftne rezerve, cena crnog zlata juče je pala oko šest procenata.

 Zahvaljujući tome, cene akcija u energetskom sektoru juče su pale 1,5 odsto, nakon što su skočile 3,3 procenata.

Pale su još samo cene akcija u industrijskom sektoru, dok su u preostalih devet najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cene porasle.

Podršku tržištu pruža i nada ulagača u nove podsticajne mere.

Dvodnevna sednica američke centralne banke počela je juče, a ulagači se nadaju da će Fed smanjiti ključne kamatne stope za još 0,25 postotnih bodova, nakon što je to već učinio ranije.

I na evropskim se berzama juče trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,01 odsto, na 7320 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,06 procenata, na 12.372 boda. Pariški CAC ojačao je, pak, 0,24 posto, na 5615 bodova.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar