Biznis
08.08.2023. 22:05
Beta

Rudari iz kancelarije

Kad se pametna tehnologija spusti u rudnik...

Rudar, rudnik
Izvor: Shutterstock

Kada je rudarstvo u pitanju, mnogi ga smatraju prljavom, radno intenzivnom i opasnom industrijom. Ali situacija je sasvim drugačija u Huangšiju, industrijskom gradu u centralnoj Kini, pošto se rudarstvo ovde oslanja na mašine bez posade, tehnologije daljinskog nadzora i inteligentne sisteme koordinacije.

Odeven u plavo odelo i belu majicu, Juan Đianđun, rudar iz rudnika gvožđa Daje, sedi ispred kompjutera u prostranom komandnom centru. Oči su mu prikovane za ekrane koji prikazuju žive slike podzemnih rudarskih mašina i podatke u realnom vremenu sa senzora postavljenih unutar rudnika i na alatima.

U prošlosti, Juan je morao da obavlja svoj posao usred bučnih mašina i veoma prašnjavog okruženja radeći pod zemljom.

"Nekada je to bio težak posao i fizički i psihički", priseća se Juan.
 

Kako piše Sinhua, uslovi su počeli da se menjaju nabolje 2021. godine. Nakon obuke, kopač uglja koji je u srednjim četrdesetim nastavio je karijeru kao "beli okovratnik". Sada su tu daljinski kontrolisane mašine za prikupljanje minerala kojima se upravlja iz kancelarijskog okruženja.

Upotreba inteligentnih tehnologija omogućila je rudniku da smanji broj ljudi koji rade pod zemljom uz povećanje nivoa proizvodnje. Efikasnost rada je povećana za više od 50 odsto, rekao je Tang Sjang, šef inteligentnog kontrolnog centra u rudniku gvožđa.

Smešten u gradu Huangši u provinciji Hubej, rudnik gvožđa Daje udaljen je samo desetak kilometara od reke Jangce. Nekada je to bio najveći površinski rudnik u Aziji. Usta njegove rudarske jame velika su kao 150 standardnih fudbalskih terena, prostiru se na 1,08 miliona kvadratnih metara sa dubinom od 444 metra.

Od 1960-ih do 1980-ih, rudnik gvožđa Daje je doživeo brz razvoj, sa više od 10.000 radnika koji su proizvodili preko pet miliona tona rude gvožđa godišnje.

Međutim, nakon decenija eksploatacije resursa, Huangši je 2009. godine naveden kao grad sa iscrpljenim resursima. Usred napora grada da revitalizuje rudarsku industriju, lokalne kompanije su takođe počele da istražuju načine za održivi rast.

Digitalna transformacija je jedna od mera koje je usvojio rudnik gvožđa Daje, jer ima potencijal da pomogne u smanjenju troškova i poveća profit racionalizacijom radnih procesa i pružanjem boljeg uvida u podatke za donošenje strateških odluka.

Kina je pojačala nadzor nad bezbednošću na radnom mestu u rudarskoj industriji, a korišćenje naprednih tehnologija deo je takvih napora. Pokrajine bogate mineralima, kao što su Šansi i Šandong, takođe usvajaju pametne rudarske prakse.

Tehnička podrška je takođe smanjila intenzitet rada i poboljšala bezbednost, omogućavajući sve većem broju rudara kao što je Juan da imaju bezbednije i zdravije radno okruženje od prethodnih generacija.

"To je postao pristojan posao", rekao je Juan. 
 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Pametni" WC za nemarne korisnike, zovu ga "Drugar"
toalet

Nema šta ne može da reši

01.02.2023. 13:30

"Pametni" WC za nemarne korisnike, zovu ga "Drugar"

Četiri belgijska inženjera su dizajnirala toalet sposoban da u skladu sa sadržajem koji ulazi u VC šolju prilagodi količinu vode koja je neophodna za evakuaciju otpada, a takav ekološki i ekonomičniji pristup je privlačan na međunarodnom tržištu, preneo je portal Fokus na Belgiju (Focus on Belgium).
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
15.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve