Biznis
11.11.2021. 18:19
R.E.

"Isti zakoni za sve"

Patrijarh: SPC plaća porez

bogorodica, ikona, crkva, slava
Izvor: Shutterstock

"Zaista ne mogu da zamislim čime su motivisani oni koji iznose potpuno netačne tvrdnje da Crkva ne plaća porez", izjavio je patrijarh SPC Porfirije.

"Bojim se da takvima javne finansije i država Srbija nisu na prvom, nego na poslednjem mestu. Ni Crkva, ni sveštenici, nisu izvan poreskog sistema Republike Srbije. Kao i svi ostali građani na sve proizvode i usluge plaćaju PDV po važećim poreskim stopama", napisao je Porfirije na svom zvaničnom Instagram nalogu.

Ističe da se regularno plaćaju porezi i doprinosi na zarade sveštenstva i drugih crkvenih službenika.

Kako je naglasio patrijarh, nijedan poreski zakon ne izuzima Crkvu iz poreskog sistema, iako je to predviđeno evropskim zakonima za opštekorisne aktivnosti verskih zajednica.

"Jedini izuzetak je da Crkva ima pravo na povraćaj plaćenog poreza za oko desetak zakonom predviđenih proizvoda koji su usko vezani za bogosluženje (na tom spisku je npr. tamjan, vosak, ali i orgulje...). Nadam se barem da netačne tvrdnje i svesne klevete više neće imati privilegovano mesto u medijima", zaključio je patrijarh srpski gospodin Porfirije, a prenela Informativna služba SPC.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zafranović predstavio patrijarhu Porfiriju novi scenario za film o Jasenovcu
lordan-zafranovic-10.jpg

"Deca Kozare"

14.09.2021. 20:28

Zafranović predstavio patrijarhu Porfiriju novi scenario za film o Jasenovcu

Patrijarh SPC Porfirije objavio je na Instagramu da je njemu i ministarki kulture Maji Gojković reditelj Lordan Zafranović predstavio novu verziju scenarija za film o stradanju u logoru Jasenovac, a koji je rađen na osnovu teksta Arsena Diklića "Deca Kozare".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
27.09.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve