Biznis
13.01.2023. 20:10
Beta

Hrvatska

Plenković najavio kazne trgovcima koju su neopravdano podigli cene

Zastava
Izvor: Shutterstock

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je najavio novčane kazne za trgovce koji ne vrate na staro cene koje su neopravdano podigli prilikom konverzije s kune na evro, koji je 1. januara postao zvanična valuta i u toj zemlji.

On je na sednici Vlade rekao da se to odnosi na one koji su prilikom konverzije na evro neopravdano podigli cene i tako smanjili kupovnu moć građana i naneli štetu privredi povećavajući ionako visoku inflaciju.

Takođe je najavio da će nadležne službe pojačati kontrolu cena, pozvavši građane da nastave da prijavljuju one koji ne poštuju vladin zaključak o vraćanju cena na one koje su važile do 31. decembra.

Uz novčane kazne, premijer je najavio mogućnost ukidanja subvencija za energente.

"U krizi je važna solidarnost i odgovornost i ponašanje koje nije profitersko", ocenio je Plenković.

Pomoćnica glavnog državnog inspektora Vedrana Filipović Grčić rekla je su inspektori dosad obavili gotovo 700 kontrola, a u 178 su utvrdili neopravdano dizanje cena od 1. januara.

Prosečna poskupljenja u trgovinama su do 13 odsto. Najveće povećanje se beleži u uslužnim delatnostima, zatim u trgovinama na malo, posebno kada je reč o pekarskim proizvodima koji su poskupeli 15 odsto, ali su negde zabeležena poskupljenja i do 30 odsto.

"U trgovinama je više od 70 odsto subjekata vratilo cene pre uvođenja eura. Kod frizerskih usluga, nege tela došlo je prosečno do porasta cena od 20 odsto, a kod nekih su cene porasle i 50 odsto", dodala je ona.

Visina zaprećene kazne je od 1.000 do 26.000 evra.

U Hrvatskoj je od 1. januara zvanična valuta evro, a kuna se još može koristiti do nedelje, 15. januara.

Do kraja 2023. novčanice i kovanice kuna mogu da se zameniti za evro po fiksnom kursu od 7,5340 u poštama, poslovnim bankama i poslovnicama Fine, a potom od 2024. samo u Hrvatskoj narodnoj banci.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
light rain
10°C
21.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve