Biznis
11.01.2023. 08:05
Beta

Upozorenje iz Poljske

Prelazak hrvatske na evro - dolivanje ulja na vatru

Evro
Izvor: Shutterstock

Poljski premijer Mateuš Moravjecki upozorio je u Varšavi da je Hrvatska primer da je prelazak na evro u vreme inflacije dolivanje ulja na vatru jer je u hrvatskim cenama nastao haos, a da bi u Poljskoj prihvatanje evra donelo samo još veću inflaciju od sadašnjih preko 16 odsto.

"Inflacija je u Poljsku stigla izvana, uvezena je. Povezana je takodje sa ratom u Ukrajini. Hrvatska koja je prihvatila evro sada je suočena sa haosom u cenama, rastu cene goriva. Inflacijski haos kod Hrvata za nas je vrlo ozbiljno upozorenje", kazao je Moravjecki na konferenciji za novinare.

"Prihvatanje evra u vreme visoke inflacije je dolivanje ulja na vatru. Opozicija računa da ćemo promeniti novčanike i odjednom ćemo biti bogatiji. Primer Hrvatske pokazuje da je upravo suprotno. Prema nekim podacima iz medija posle promena valute cene nekih usluga u Hrvatskoj porasle su čak za 80 odsto", kazao je Moravjecki.

Poljski premijer naglasio je da Poljska ne namerava da se odriče fleksibilnih mehanizama privredne politike i da je prvi cilj da plate Poljaka sustignu plate u bogatijim zemljama Zapadne Evrope.

"Tek onda možemo da razgovaramo o promenama u monetarnoj politici", kazao je Moravjecki.

Da ni susedna Češka ne namerava da prelazi na evro saopštio je krajem prošle godine češki premijer Petr Fijala.

"Ne znam šta će biti 2030. godine. Vlada preduzima korake da ispuni kriterijume za prelazak na evro iz Mastrihta. Ali Češka neće prelaziti na evro tokom mandata ove vlade. Vlada, medjutim, želi da omogući preduzećima da im knjigovodstvo bude u evrima", kazao je Fijala.

Kao i poljski premijer Moravjecki koji je izjavio da bi prelazak na evro sada u trenutku krize samo osiromašio Poljake, tako i češki premijer Fijala upozorava da sada nije povoljan trenutak za Čehe da predju na evro.

Iz Višegradske grupe na evro je prešla samo Slovačka, i to u vreme svetske ekonomske krize, 1. januara 2009. godine, ali prelazak nisu uopšte pratila poskupljenja kakva su sada u Hrvatskoj a vlada tadašnjeg slovačkog premijera Roberta Fica objavila je da je maksimalna granica poskupljenja koju će tolerisati 10 odsto.

Savez potrošača Slovačke objavljivao je liste srama preduzeća koja su zloupotrebila prelazak na evro i zaokruživanje da poskupe više od 10 odsto. 

Poskupljenja, pre svega namirnica kojih su se Slovaci plašili, međutim nije bilo, inflacija je bila niska, ista kao i u susednoj Češkoj koja zadržava svoju krunu i ubrzo je u raznim anketama čak 80 odsto Slovaka počelo da tvrdi da se ne bi vratili slovačkoj kruni.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
light rain
18°C
20.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve