Biznis
12.08.2019. 12:16
R.E./Index.hr/Foto:Shutterstock

POSLEDICA SUKOBA KINE I SAD: Cena nafte u padu drugu nedelju za redom

nafta.jpg

Na svetskom tržištu, prošle nedelje, cene nafte pale drugu nedelju za redom, jer se ulagači plaše da će napetosti u trgovinskim odnosima između SAD-a i Kine negativno uticati na rast svetskog tržišta, a time i na potražnju za energentima.

Na londonskom tržištu cena barela prošle nedelje je pala za 5,4 posto, na 68,53 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 2,1 posto, i iznosi 54,50 dolara, Index.hr.

Cene pod pritiskom desetak dana

Pritisak na cene nafte traju već desetak dana, od kada je predsednik SAD-a Donald Trump zapretio Kini uvođenjem carina na 300 milijardi dolara vredan kineski uvoz jer, kako je rekao, Kina dosad u pregovorima nije ispunila ranija obećanja.

Povezane vesti - SAUDIJSKI PRINC GRADI GRAD BUDUĆNOSTI: Veštačka kiša, mesec, dinusaurusi roboti…

Kina je, ipak, početkom prošle nedelje odgovorila slabljenjem juana prema dolaru, što je Trump nazvao valutnom manipulacijom.

Kineska središna banka odredila je, naime, u ponedjeljak kurs iznad 7 juana za dolar, zbog čega je cena kineske valute zaronila na najnižu tačku u poslednjih 11 godina.

kina sad trgovinski rat

Slabljenjem juana kineski proizvodi na stranim tržištima postaju cenovno konkurentniji, dok američki postaju skuplji na kineskom tržištu.

Premda se kasnije kurs juana stabilizovao, a Tramp poručio da se pregovori s Kinom nastavljaju, ulagači se i dalje plaše da će sukob između dve najvećih svetske sile negativno uticati na potražnju za naftom.

IEA: Usporen rast potražnje

Tome u prilog ide i to što je prošle nedelje Međunarodna agencija za energiju (IEA) obavestila da je globalna potražnja za naftom od januara do maja porasla najsporijim tempom od 2008. godine, pritisnuta trgovinskim ratom SAD-a i Kine.

IEA je, takođe, smanjila procenu rasta potražnje za naftom u ovoj i idućoj godini, na 1,1 milion, odnosno 1,3 miliona barela dnevno.

S druge strane, podršku cenama pruža predanost članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i grupa nezavisnih proizvođača na čelu s Rusijom u dogovoru o ograničenju proizvodnje za 1,2 miliona barela dnevno do kraja marta naredne godine.

Povezane vesti - ELEKTRIČNI AUTOMOBILI: Za Evropu svakodnevica, za Srbiju naučna fantastika

Iz Saudijske Arabije poručeno je da će ta vodeća izvoznica nafte u OPEC-u u avgustu i septembru zadržati izvoz ispod nivoa od 7 miliona barela dnevno kako bi se na tržištu uspostavila ravnoteža, a zalihe smanjile.

Iz Ujedinjenih Arapskih Emirata takođe je stigao signal da nameravaju i dalje podupirati mere ravnoteže na tržištu.

Shutterstock Shutterstock

Proizvodnja nafte u Rusiji i SAD-u

Ipak proizvodnja nafte u Rusiji porasla je u prvoj nedelji avgusta na 1,32 miliona barela dnevno, s 11,15 miliona, koliko je u proseku iznosila u julu. Proizvodnja početkom avgusta nešto je veća nego što se Rusija dogovorila s OPEC-om.

Dok OPEC ograničava proizvodnju, u SAD-u se proizvodnja i dalje kreće daleko od najviših nivoa u istoriji, pa tako SAD potkopava nastojanja OPEC-a da smanjenjem proizvodnje podržava rast cena nafte.

Ipak posljednjih meseci i američki proizvođači smanjuju broj aktivnih bušotinskih postrojenja.

Kompanija Baker Hughes objavila je u petak da je prošle nedelje broj aktivnih postrojenja u SAD-u smanjen šestu nedelju zaredom, i to za šest postrojenja, na njih ukupno 764, najnižu granicu od februara prošle godine.

U istoj nedlji u avgustu prošle godine aktivno je bilo 869 postrojenja.

To pokazuje da neki proizvođači od početka ove godine smanjuju troškove jer se više usmeruju na povećanje zarade nego proizvodnje.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
overcast clouds
14°C
20.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve