Biznis
24.05.2022. 08:05
R.E.

"Sjajna prilika"

Pravo vreme za ulaganje u "Amazon"

Amazon
Izvor: Shutterstock

Kompanija "Amazon" se u 2022. smanjila za gotovo 34 odsto, a analitičar Adam Sesel kaže da je ovo sjajna prilika za dugoročnu investiciju, sa cenom zatvaranja od oko 2000 dolara po akciji.

On navodi da bi se čak i najveći skeptici složili da "Amazon" ima jake zaštite oko svog modela poslovanja. "Amazon" kontroliše gotovo 50 odsto celokupnog maloprodajnog prometa na internetu, a niko se ne može približiti njegovoj kombinaciji izbora, cene i pogodnosti, kao i širokoj distributivnoj mreži.

Kompanija "Amazon Web Services" (AWS) ima dominantan tržišni udeo u autsorsing računarstvu. I dok je osnovna delatnost AWS-a iznajmljivanje servera, on kombinuje ovaj proizvod sa moćnim softverom i analitičkim alatima koji se postepeno uvode u svakodnevne poslovne procese kupaca. To AWS-u daje održivost poput one koju je postigao "Amazon Prajm".

"AWS je prošle godine ostvario operativni prihod od 18,5 milijardi dolara.

Čak i ako uspori stopu rasta sa istorijskih 35 odsto na 20 odsto u naredne tri godine, AWS će ostvariti više od 25 milijardi dolara prihoda nakon oporezivanja 2024. godine.

Ukoliko se kapitalizuje 20 puta, što je za očekivati, dobija se vrednost od oko 500 milijardi dolara. Slučajno, to je otprilike polovina trenutne tržišne kapitalizacije ’Amazona’, umanjena za gotovinu“, objašnjava Adam Sesel.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
10.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve