Biznis
25.05.2023. 08:39
Beta

Nastavlja se...

Pregovori o minimalcu: Koliko traže sindikati i zašto

novac, pare, novčanik
Izvor: Shutterstock

Pregovori o povećanu minimalne zarade između poslodavaca, sindikata i države nastavljaju se danas pod uslovom da se razgovara o povećanju za drugi deo ove godine, najavio je Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS).

Sekretar veća SSSS Zoran Mihajlović juče je rekao za Betu da će u nastavku pregovora o povećanju minimalne cene rada, taj sindikat tražiti da se ona poveća za drugu polovinu godine, umesto da se pregovara za 2024, a ako tako ne bude, napustiće sastanak.

SSSS je na pregovore o povećanju minimalne cene rada, i 19. maja, kada su počeli pregovori, došao, kako je Mihajlović rekao, da to traži za drugu polovinu ove godine, a ne za 2024, što je tražilo Ministarstvo finansija.

Dodao je da su razgovori počeli pošto je na sednici Socijalno-ekonomskog saveta (SES) doneta odluka da se započnu pregovori o povećanju minmalca za drugu polovinu ove godine jer za pregovore za 2024. još nije vreme.

Mihajlović je rekao da je to jedinstven stav SSSS i sindikata UGS "Nezavisnost".

On je rekao da sindikati traže da se minimalna cena rada sa 40.000 dinara poveća od 1. jula ove godine na 50.000 dinara, koliko košta i minimalna potrošačka korpa.

"U slučaju da ne bude prihvaćen naš zahtev i napustimo sastanak, SES će morati ponovo da zaseda i saopšti kakvu je odluku doneo, povodom početka pregovora o minimalcu", rekao je Mihajlović.

Predstavnik Unije poslodavaca Srbje Nebojša Atanacković rekao je da kao zastupnik privrednika "mora da sluša i levu i desnu stranu", odnosno i one koji su za povećanje minimalca, ali i one koji posluju sa teškoćama i protive se tome, jer su, kako je kazao, svi podjednako članovi Unije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Prosečna zarada u Srbiji u februaru
novčanik, novac, pare

Uklapate se u prosek?

25.04.2023. 14:24

Prosečna zarada u Srbiji u februaru

Prosečna zarada bez poreza i doprinosa (neto) u Srbiji u februaru je iznosila 81.359 dinara, a prosečna bruto zarada 112.212 dinara, objavio je Republički zavod za statistiku.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
21.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve