Biznis
26.06.2020. 12:09
Tanjug

"PREŠLI SU SVAKU MERU": Viber prekida poslovne odnose sa Fejsbukom

shutterstock_1104513053.jpg

Jedna od vodećih aplikacija za razmenu poruka i besplatnu komunikaciju na svetu kompanija "Rakuten Viber" objavila je da prekida sve poslovne odnose sa Fejsbukom.

"Zloupotreba korisničkih podataka i nemogućnost suprotstavljanja nasilničkoj retorici Fejsbuka prešli su svaku meru, zbog čega Viber preduzima odgovarajuće mere poput obustave zakupa reklamnog prostora i uklanjanja svih dodirnih tačaka sa svoje platforme kako bi zaštitio više od milijardu svojih korisnika", kaže se u saopštenju.

Aplikacija će ukloniti Facebook Connect, Facebook SDK i GIPHY, kao i obustaviti zakup reklamnog prostora na ovoj platformi društvenih mreža, time podržavši sve masovniji pokret #StopHateForProfit ("Prekinite mržnju radi profita") sa ciljem bojkotovanja spomenutog tehnološkog džina, kažu u Viberu.

viber-icon-iphone-x

Podstaknuti protestima pokrenutim širom SAD tokom proteklih nedelja, grupacija čije su članice šest organizacija a među njima "Liga protiv prezira" (Anti-Defamation League) i "Nacionalna asocijacija za napredak osoba obojene puti" (NAACP) apelovala je na kompanije koje se reklamiraju na Fejsbuku da obustave zakup reklamnog prostora na ovoj društvenoj mreži tokom meseca jula, kao odgovor na izostanak konkretnih mera i aktivnosti kompanije u zaštiti korisnika platforme od govora mržnje, navodi se u saopštenju.

Povezane vesti - OD ČEGA ZARAĐUJE VIBER Pozivi, stikeri, igrice donose pare

Niz negativnih događaja, tokom kojeg se odigrao i neslavni skandal sa firmom "Kembridž Analitika" (Cambridge Analytica) kada je spomenuta firma za politički konsalting nezakonito prikupljala i koristila podatke skoro 87 miliona korisnika Fejsbuka, kulminirao je, po Viberu, u ovoj poslednjoj aferi sa, kako kažu, govorom mržnje.

U tom smislu, Viber je odlučio da se solidariše sa ciljevima pokreta #StopHateForProfit i nadalje prekine sve poslovne odnose sa Fejsbukom.

Shutterstock Shutterstock

Globalni generalni direktor Vibera Ðamel Agaua izjavio je da Fejsbuk nastavlja sa praksom pogrešne interpretacije svoje uloge u savremenom svetu.

Povezane vesti - TikTok beleži ogroman rast prihoda zbog koronavirusa

"Kompanija koju odlikuje nemaran odnos prema podacima svojih korisnika i nedostatak privatnosti u njenim aplikacijama, a sada i šokantno odsustvo nužnih mera kojim bi javnost bila zaštićena od nasilnog govora koji ugrožava društveni red i mir, ovim poslednjim ispadom je otišla predaleko. Mi nismo tumači istine, ali je istina to da mnogi ljudi doživeli neprijatnosti usled neograničenog širenja nasilnog sadržaja, i kompanije jednostavno moraju da se jasno suprotstave ovoj pojavi", rekao je Agaua.

Shutterstock Shutterstock

Aktivnosti čiji će ishod biti uklanjanje dodirnih tačaka sa Fejsbukom sa aplikacije Viber će biti okončane do početka jula 2020, dok će zakup reklamnog prostora na ovog društvenoj mreži biti obustavljen momentalno, ističe se u saopštenju.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
26.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve