Biznis
28.09.2023. 16:25
Beta

Profesor Milojko Arsić

Kolika se inflacija očekuje u Srbiji do kraja godine i šta će biti 2024.

inflacija
Izvor: Shutterstock

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić izjavio je da bi, prema procenama stručnjaka tog fakulteta, inflacija u Srbiji u ovoj godini mogla da dostigne 13 odsto, dok bi rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) bio oko dva odsto.

Arsić je na predstavljanju Kvartalnog monitora, čiji je glavni i odgovorni urednik, podsetio da je inflacija u avgustu bila 6,4 odsto, dok će do kraja godine nekoliko faktora uticati na njen rast.

"Prvo, to je povećanje akciza od 1. oktobra, zatim povećanje cene energenata i fiskalni sitimulansi koji su odobreni kroz rebalans budžeta, a potom i nakon njega, uticaće na određeno ubrzanje inflacije do kraja ove godine", rekao je on.

Arsić očekuje da će inflacija u toku naredne godine da opada.

"Iako je inflacija u toku ove godine relativno visoka, ona od marta ima opadajuću putanju, očekijem da se to nastavi i tokom naredne godine, ukoliko ne bude velikih izneneđenja, tako da bi inflacija u toku naredne godine mogla da postane duboko jednocifrena".

Profesor Ekonomskog fakulteta je podsetio i da je rast BDP-a u prvoj polovini godine bio 1,5 odsto, ali su očekivanja da će imati znatno veći do kraja godine.

"U drugoj polovini godine rezultati se upoređuju sa relativno lošim rezultatima iz istog perioda prethodne godine. Takođe, ovi fiskalni stimulansi, koji će uticati na ubrzanje inflacije, odnosno usporavanje njenog pada, imaće privremeni pozitivni uticaj na BDP. Taj uticaj će iščeznuti nakon nekoliko meseci, pa bi rezultat mogao da bude rast od oko dva odsto", naveo je Arsić.

Prema njegovim rečima, u narednoj godini bi moglo da dođe do ubrzanja rasta, pa bi BDP mogao da iznosi između 2,5 i tri odsto, iako je to još neizvesno, jer je nepoznanica šta će se dešavati na svetskom tržištu po pitanju cene energenata.

On je naveo da je rast BDP-a u Srbiji ove godine pre svega posledica velikog rasta građevinarstva i poljoprivrede.

"Oporavak poljoprivrede je jednokratan, jer se poredi sa prethodnom sušnom godinom, dok je rast građevinarstva pomalo iznenađujući i teško da će se nastaviti u sledećoj godini", rekao je Arsić dodajući da će neke druge delatnosti morati više da doprinesu tom rastu.

Smatra i da će rast kočiti relativno visoke kamatne stope koje očekuje u najvećem delu sledeće godine.

"Očekujemo da će u drugoj polovini naredne godine kamatne stope da opadaju, ali će se u tu godinu ući sa visokim kamatnim stopama".

Arsić je naveo da će Srbija zbog relativno visoke inflacije imati dodatne razloge da zadrži visoke kamatne stope.

"U toku ove godine ima argumenata da se izvrši još jedno podizanje kamatnih stopa. U septembru je to izostalo, jer su povećane obavezne reserve koje sa stanovišta inflacije imaju isti efekat kao i podizanje kamatnih stopa, a razlika je u tome što se kroz podizanje stopa obaveznih rezervi teret likvidnosti privremeno prebacuje na banke".

Kako je objasnio, banke po vrlo niskoj kamatnoj stopi izdvajaju veliki deo sredstava za centralnu banku, ali će komercijalne banke deo tog tereta vremenom prevaliti na korisnike svojih usluga, odnosno na građene i preduzeća.

U novom izdanju Kvartalnog monitora su procenili i da je rebalansom budžeta propuštena prilika da se deficit u ovoj godini zadrži na nivu od dva odsto BDP-a i da se na taj način doprinese bržem obaranju inflacije.

Podseća se da su rebalansom budžeta povećani rashodi države, "što će u nekoliko narednih meseci povećati standard građana i rast BDP-a, ali će uticaj na satandard i rast BDP-a u srednjem roku biti negativan ili neutralan".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Do kraja godine inflacija će biti ispod osam odsto"
Inflacija

Ministar Momirović

30.07.2023. 09:56

"Do kraja godine inflacija će biti ispod osam odsto"

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović kazao je da će u Srbiji do kraja godine inflacija biti ispod osam odsto.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
19.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve