Biznis
10.03.2023. 02:00
Beta

Evo zbog čega

Proizvođači mleka najavili blokadu mosta u Šapcu

mleko
Izvor: Shutterstock

Proizvođači mleka blokiraće most u Šapcu, nezadovoljni odnosom mlekara i države prema tom sektoru proizvodnje, rekao je predsednik udruženja Dejan Trajković.

On je za Betu rekao je da je neposredan povod za protest kašnjenje mlekara s isplatom otkupljenog mleka oko mesec dana s obrazloženjem da su im magacini puni tog proizvoda.
 

"Nikad nije bio veći haos u sektoru proizvodnje mleka. Separatne mere zaštite od uvoza mleka i sira po damping cenama iz EU, koje su nedavno uvedene, nisu dale nikakve rezultate i na to smo upozorili odmah po njihovom donošenju. Ne možemo da shvatimo da država toliko ne razume problem sa proizvodnjom mleka", rekao je Trajković, koji ima farmu krava kod Pančeva.
 

Dodao je da je prelevman (zaštitna taksa) na uvoz kačkavalja iz EU od 30 dinara po kilogramu "nikakva zaštita" i da mora da bude bar 350 dinara po kilogramu, da mora da se donese celokupan paket zaštite, a ne kao sada kada su za uvoz mleka i sira ostale otvorene granice ka Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji i Albaniji.

Prelevman na uvoz mleka iz EU koji je nedavno uveden iznosi 15 dinara po litru. Proizvođači u Srbiji za litar najkvalitetnijeg mleka dobijaju od mlekara maksimalno do 75 dinara po litru, a u prodavnici je najmanje duplo skuplje.  

Trajković je rekao da je samo u januaru uvezeno 1.370 tona sira što je, kako je ukazao, oko 14 miliona litara mleka, za koliko je smanjen otkup na domaćem tržištu. Mleko i sir, prema njegovim rečima, uvoze i trgovački lanci i mlekare.

Proizvođači mleka, kako je rekao, traže sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a ako se ne odazove, sledeći protest će biti u Beogradu.

Ministarska poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković je na Kopaonik biznis forumu rekla da je "država ove godine krenula da se ozbiljno bavi strateškim ciljevima poljoprivrede i stočarstvom koji je bilo zapušteno i da je pravi momenat da se mladi vrate na selo".

Protest, okupljanjem proizvođača mleka koji će blokirati saobraćaj na mostu u Šapcu počinje u petak u 13.00 sati i trajaće do 15.00.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kakve su to "super krave" koje su upravo klonirane
krava, krave

Budućnost je stigla

02.02.2023. 14:05

Kakve su to "super krave" koje su upravo klonirane

Kineski naučnici su uspešno klonirali tri "super krave" koje mogu da proizvedu neuobičajeno veliku količinu mleka.
Close
Vremenska prognoza
moderate rain
19°C
05.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve