Biznis
05.09.2019. 14:47
Buka

Poznati trgovački lanac

PROPAST MARKS & SPENCER-A: Do kraja godine zatvaraju još 100 objekata

marks-and-spencer.jpg

Poznati trgovački lanac Marks end Spenser biće izbačen s FTSE 100 indeks liste najvećih britanskih kompanija.

Kako prenosi portal Buka,

Poznati trgovački lanac Marks end Spenser biće izbačen s FTSE 100 indeks liste najvećih britanskih kompanija.

Kako prenosi portal Buka, to je praktično krajnji udarac nekada moćnom gigantu koji se u grupi velikana nalazio još od svoje prve IPO 1984. godine.

I dok su poslednjih godinu dana zbog čak 40-procentnog pada cena akcija zadnje nade polagali u prehrambeni sektor svog poslovanja, i on je počeo da tone u sve veće dugove.

"Ovo je kraj jedne ere za ikonu britanske trgovine. Njihov izlazak iz FTSE 100 liste još je samo jedan udarac već posrnulom gigantu", istakao je stručnjak za trgovinu Ričard Hajman.

Pročitajte još - Milenijalci pre biraju korporaciju, nego preduzetništvo

Iz kompanije su najavili da će do 2020. godine ipak zatvoriti više od 100 planiranih poslovnica. Samo prošle godine zatvorili su 85 robnih kuća i 25 poslovnica "Simply food-a".

Inače, M&S bio je prvi britanski trgovački lanac koji je pre 20 godina zabeležio dobit pre oporezivanja od milijardu funti, prenosi Buka.hr.

Stručnjaci ističu kako je najveći problem kompanije zapravo njena tromost. Zbog nemogućnosti da se prilagode na nove trendove kompanija se danas suočava sa sve većom konkurencijom koji će sada teško nadmašiti. I dok im je Primark postao glavni konkurent na polju fizičkih prodavnica, Asos im s druge strane stvara velike probleme na polju onlajn prodaje.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
23.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve