PRVI PUT U ISTORIJI PRETEKLI AMERIKU: Kina ima najveći broj svetskih kompanija

PRVI PUT U ISTORIJI PRETEKLI AMERIKU: Kina ima najveći broj svetskih kompanija

EPA-EFE/ROMAN PILIPEY


Kina je prvi put pretekla SAD na najnovijoj listi najvećih svetskih kompanija prema ukupnim prihodima, objavio je magazin Fortune.

Naime, od prve liste “Global 500” iz 1990. godini, na njoj su do sada isključivo dominirale američke kompanije.

Budući da se globalni odnos snaga menja, kineske kompanije su na najnovijoj listi zauzele ukupno 129 pozicija, uključujući 10 tajvanskih kompanija, dok se SAD nalaze na drugom mestu sa 121 preduzećem koje se našlo na rang listi, prenosi Russia Today.

Pročitajte još: Centar Pompidu osmislio nove suvenire

Veteran na rang listi, američki trgovinski lanac Walmart, osigurao je vodeću poziciju šestu godinu zaredom, i po 14. put od 1995. godine je ostvario više od 500 milijardi dolara prihoda.

Iza američkog maloprodajnog giganta je najveća kineska državna naftna i gasna kompanija Sinopec, čiji je prošlogodišnji drastičan rast prihoda i profita uspeo da zaobiđe geopolitičke poteškoće u uslovima trgovinskog rata između zvaničnog Vašingtona i Pekinga.

Anglo-holandska kompanija Royal Dutch Shell, koja je ostvarila prihode od oko 396,5 milijardi dolara, obezbedila je treću poziciju, dok su se na četvrtom i petom mestu našle dve kineske državne kompanije, China national petroleum i State greed, sa prihodima u iznosu od 392,9 milijardi dolara i 387,05 milijardi dolara.

Pročitajte još: Ikea napravila adaptere za osobe sa invaliditetom

Uprkos tome što su kineske kompanije po broju nadmašile američke, one i dalje zaostaju sa udelom od 25,6 odsto u ukupnim prihodima top 500 globalnih kompanija, u poređenju sa 28,8 odsto koliko pripada američkim kompanijama.

Ukupan prihod svih kompanija koje su navedene na listi iznosi 32,7 biliona dolara, što je devet odsto više nego godinu dana ranije i iznosi više od jedne trećine svetskog BDP-a.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar