Rast kineskog izvoza prevazišao očekivanja ekonomista

Rast kineskog izvoza prevazišao očekivanja ekonomista

EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI


Kineski izvoz je porastao u decembru iznad svih očekivanja, prema podacima carine objavljenim danas, budući da su poremećaji u snabdevanju širom sveta izazvani pandemijom koronavirusa podstakli tražnju za kineskom robom, iako je jačanje juana poskupelo pošiljke za inostrane kupce.

Snažan domaći privredni oporavak takođe je podstakao apetit Kineza za kupovinom stranih proizvoda prošlog meseca, na šta ukazuje podatak o ubrzanju rasta uvoza u odnosu na novembar, izveštava Rojters.

Povezane vesti – Kineska industrija nastavila rast u novembru po stopi od sedam odsto

Izvoz Kine je u decembru povećan za 18,1 odsto na godišnjem nivou, usporivši blago u odnosu na novembarski skok od 21,1 posto, ali je nadmašio prognoze analitičara koji su očekivali rast od 15 procenata.

Shutterstock

Shutterstock

Decembarski uvoz je porastao za 6,5 posto međugodišnje, nadmašivši rast iz novembra od 4,5 procenata, kao i predviđanja ekonomista koji su prognozirali povećanje od 5,0 odsto.

Povezane vesti – Kina pretekla SAD u trgovinskoj razmeni sa Evropskom unijom

Na nivou cele prošle godine, kineski izvoz je porastao za 3,6 posto, dok je uvoz opao za 1,1 procenat.

Spoljnotrgovinski suficit Kine je u decembru iznosio 78,17 milijardi dolara, što je njegov najviši nivo još od 2007.godine, prema evidenciji kompanije za praćenje finansijskih pokazatelja Refinitiv.

Međutim, njen trgovinski suficit sa Sjedinjenim Državama je opao na 29,92 milijarde dolara prošlog meseca sa 37,42 milijarde u novembru, budući da je kineski uvoz porastao više od izvoza u SAD.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar